Hlavní obsah

Letos v dubnu zahynulo na českých silnicích nejméně lidí za posledních 21 let

Letos umírá na silnicích výjimečně málo lidí, potvrdila předběžná dubnová data. V dubnu podle předběžných policejních statistik zemřelo po dopravních nehodách zatím 46 lidí, což je nejméně za posledních 21 let. Nejméně tragické za poslední roky byly také letošní leden a únor, poměrně nízkou úmrtnost měl i březen. Podle odborníků to ale v těchto měsících bylo dáno nepříznivým počasím, kvůli čemuž celkově řidiči nevyjížděli na vozovky, anebo jezdili opatrně.

Článek

V lednu zahynulo na silnicích 35 lidí, nejméně za sedm let, a v únoru 25 lidí, nejméně za posledních 20 let.

I březen, ačkoli nebyl rekordní, na tom byl z pohledu následků dopravních nehod relativně dobře. Zemřelo 47 lidí, což je sice o jednoho víc než ve třetím měsíci loňského roku, ale loni v březnu zahynulo při kolizích nejméně lidí za předcházejících 19 let.

Pokud jde o duben, v roce 2009 v tento měsíc zemřelo na následky havárií 61 lidí, což bylo tehdy nejméně. Naopak nejvíce lidí v dubnu na silnicích zemřelo v roce 1997, nehody si tehdy vyžádaly 115 obětí.

Nejtragičtějším dnem letošního dubna je 19. duben, kdy na silnicích zemřelo šest lidí. Stále jde ale jen o předběžnou statistiku, protože například v pátek 30. dubna sice podle údajů na policejním webu nezahynul při haváriích nikdo, ale těžce zraněno bylo 11 lidí.

Klesající, ale stále vysoké počty mrtvých při dopravních nehodách chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš. Kampaň ministerstvo zahájilo předloni na podzim především na televizních obrazovkách. Akce za 150 miliónů korun potrvá do konce letošního roku.

Představou ministerstva je, že by letos počet obětí neměl přesáhnout 650 lidí. Loni zahynulo na českých silnicích 832 lidí, což bylo o 160 méně než předloni a zároveň nejméně od roku 1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám