Hlavní obsah

Lupič v bílém přepadl v Jablonci s paralyzérem dodávku PPL

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla
Aktualizováno

Auto kurýrní služby PPL přepadl v pátek po poledni v Květinové ulici v Jablonci nad Nisou neznámý lupič v nápadně bílém oblečení. Řidiče zřejmě zneškodnil paralyzérem.

Foto: www.profimedia.com, Profimedia.cz

Paralyzér

Článek

Podle policejní mluvčí libereckého kraje Ivany Balákové nebylo možné sestavit pachatelův identikit. „Měl maskovaný obličej, čepici s kšiltem nasazeným do čela a sluneční brýle,“ popisuje Baláková, podle níž pachatel kurýrovi odcizil finanční obnos, jehož výši policisté z taktický důvodů prozatím odmítají sdělit.

Právu se podařilo vypátrat jednatele firmy, které kurýr v době přepadení doručoval zásilku. „Osobně jsem na místě v tu dobu nebyl, ale od zaměstnanců vím, že k přepadení došlo až po předání zboží naší firmě,“ řekl Tomáš Zahula z firmy Pallas Bohemia, která se zabývá výrobou výšivek.

„Když kurýr vycházel ze dveří a měl namířeno k autu, přistoupil k němu zezadu neznámý muž a ochromil ho paralyzérem. Sebral mu peníze a utekl. Chvíli nato přijela záchranka,“ popsal událost Zahula. Podle něj incident vidělo ještě několik dalších lidí z okolních firem, které v areálu sídlí.

Řidič byl z nemocnice již propuštěn

"Záchranná služba převezla jednadvacetiletého řidiče k vyšetření do jablonecké nemocnice," uvedla mluvčí krajské záchranné služby Lenka Moravcová. „Pacient byl převezen na chirurgické oddělení nemocnice. Následně byl ještě vyšetřen na interním oddělení a propuštěn domů,“ řekla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.

Policie hledá svědky přepadení, ale odmítá sdělit, co dodávka převážela. Podle policistů přepadl řidiče mezi 12:30 a 13:00 asi 185 centimetrů vysoký muž ve věku 25 až 30 let. Hovořil česky. Na sobě měl bílou mikinu s kapucí, bílou kšiltovku, brýle s bílými obroučkami, zelené khaki kalhoty a bílé sportovní boty.

"Kapuci měl v době spáchání činu přetaženou na kšiltovce na hlavě," sdělila jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Svědky události, kteří by mohli pomoci s dopadením pachatele, žádá policie, aby se přihlásili na linku 158.

PPL je přepadána poměrně často

Přepadení řidiče této kurýrní služby není ojedinělé. V listopadu 2008 v Říčanech u Prahy dva muži přepadli vůz PPL a řidiče zastřelili. Z auta tehdy sebrali tržbu přes 176 000 korun a DVD rekordér v ceně 6000 korun, auto s tělem oběti pak převezli k obci Nupaky u Prahy a zapálili. Za loupežné přepadení a vraždu jim vyměřil v únoru Vrchní soud v Praze výjimečné tresty. Miroslav Battya dostal za vraždu 21 let a Tomáš Němeček 16 let vězení.

Před měsícem zase dva maskovaní lupiči přepadli pobočku kurýrní služby PPL na okraji Prahy, z firmy si odnesli přes tři miliony korun. Jeden ze zlodějů byl při přepadení vyzbrojen samopalem, druhý pistolí.

Počátkem března přepadli lupiči jinou pobočku firmy v Úhřínevsi. Tam si lupiči počkali na posádku opancéřovaného vozu bezpečnostní agentury. Přepadení jim ale nevyšlo, pracovníci se zavřeli ve voze a z místa odjeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám