Hlavní obsah

Policejní šéf se přiznal ke korupci, trest od soudu nedostal

Právo, Patrik Biskup
Praha

Šéf pražského policejního oddělení Zahradní Město Luboš Čížek zjišťoval pro své kamarády důvěrné informace z interní databáze ministerstva vnitra a za to si nechal od nich platit. Při čtvrtečním hlavním líčení u Obvodního soudu pro Prahu 10 to i přiznal. Přesto jednací síň opustil bez trestu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Luboš Čížek čeká před jednací síní na rozsudek

Článek

Podle předsedy senátu Petra Kacafírka se sice dopustil protiprávního jednání , které ale vykazuje pouze nepatrnou společenskou nebezpečnost.

Proto Čížka zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Záležitost postoupil ke kázeňskému vyřízení v rámci policie.

Překvapivě s tím souhlasil i státní zástupce Vladislav Stahl, který přitom v závěrečné řeči striktně požadoval pro Čížka trest vězení a několikaletý zákaz práce u policie a dalších ozbrojených složek.

Na chodbě si to rozmyslel

„Na chodbě se mi to rozleželo v hlavě. I kdybych si podal stížnost, tak by ji městský soud stejně zamítl. Řízení by se zbytečně protahovalo a tahle může být policista potrestán alespoň kázeňsky,“ reagoval na dotaz Práva státní zástupce, proč během pár desítek minut zcela otočil.

Vinen se necítím. Bral jsem to jako pomoc kamarádům. Jsou to dlouholetí přátelé.
Luboš Čížek

Osmačtyřicetiletý důstojník v hodnosti kapitána, který sloužil také u bývalého pohotovostního pluku SNB, prodával informace získané neoprávněnými lustracemi od září do prosince loňského roku. Jeho klienti byli dva bývalí důstojníci státní bezpečnosti a jeden dřívější kolega, kteří se živí především mimosoudním vymáháním pohledávek.

Podle obžaloby pro ně Čížek získal osobní údaje o nejméně dvanácti lidech a dále jim zjišťoval majitele vozidel podle dodaných čísel espézetek. Za to dostával částky v řádech tisícikorun.

„Vinen se necítím. Bral jsem to jako pomoc kamarádům. Jsou to dlouholetí přátelé. Motivem nebyl můj osobní prospěch ale peníze šly do fotbalového klubu, pro který sháním finanční prostředky. Ti pánové o tom také věděli,“ prohlásil před soudem Čížek.

Jeden z trojice klientů Čížka, dnes již bývalý policista Stanislav Bednařík, před soudem potvrdil, že se na svého někdejšího kolegu obrátil s žádostí o pomoc v souvislosti s vymáháním dluhu. „Povídali jsme si a já mu říkal, že teď v civilu to mám s prací docela těžké. Při této příležitosti jsem naznačil, jestli by mi mohl obstarat nějaké informace. Nabídl mi, že by to mohlo jít za úplatu. Peníze prý nejsou pro něho ale půjdou jinam. Já jsme potom dál nepátral,“ řekl Bednařík.

Po Čížkovi například chtěl, aby zjistil všechny údaje o člověku, jehož směnku se chystal odkoupit. „Požádal jsem ho, jestli by mi ho vylustroval. Měl jsem informaci, že prý jde z toho člověka strach,“ uvedl Bednařík.

Usvědčily ho nahrávky

Mezi lustrovanými lidmi byli například i dva podnikatelé, kteří vedou obchodní spor se svým partnerem ve společné firmě. „Proběhla u mě exekuce a její vykonavatelé měli takové informace, které mohou pocházet pouze z policejních databází. Například věděli, v kolika trestních věcech figuruji jako obviněný, svědek nebo oznamovatel,“ prohlásil jeden z nich. Ostatní poškození při výslechu neskrývali překvapení z toho, že si je policista bezdůvodně lustroval. Nicméně potvrdili, že v této souvislosti nebyli nikým vydíráni .

Čížkovy nezákonné aktivity odhalili detektivové z policejní inspekce. V jeho kanceláři instalovali monitorovací zařízení, neboť ho původně podezřívali, že je zapleten do pojistných podvodů. Tajné záznamové zařízení pak vydalo důkazy o neoprávněných lustracích, které v tištěné podobě předával kamarádům.

Původně státní zástupce obvinil za podplácení všechny tři muže, kteří Čížka korumpovali. V průběhu vyšetřování ale jejich podmíněně stíhání zastavil s tím, že se k trestné činnosti doznali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám