Hlavní obsah

Za vývoz drog z Česka do zahraničí dostal šéf gangu 13 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě vynesl ve čtvrtek rozsudek nad pětičlenným gangem obchodníků s drogami. Hlava gangu Naim Kollčaku dostal 13,5 roku vězení, další tři obžalovaní dostali 13 let. Jejich pátý komplic vyvázl jen s podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Naim Kollčaku u soudu

Článek

Hlavním bodem obžaloby byl vývoz 3,9 kilogramu heroinu z České republiky do Švédska, který organizoval Naim Kollčaku spolu s dalším obžalovaným Romanem Poláchem. Ve druhém bodě pak byli Naim Kolčaku, Radovan Kašík a Saša Petkovič uznáni vinnými z exportu efedrinu z Balkánu do České republiky.

Kuriózní na případu je, že Petkovič převoz efedrinu organizoval pomocí mobilního telefonu z věznice, kde si odpykává trest za předchozí zločiny.

Většina odsouzených jsou recidivisté, kteří byli několikrát soudně trestaní. „Naim Kollčaku přitom trestnou činnost organizoval i přesto, že mu soud v roce 2005 vyměřil trest vyhoštění z České republiky na neurčitou dobu,“ uvedla soudkyně Renata Gilová.

Kollčaku: je to vykonstruované

Kollčaku před soudem vinu popíral a prohlásil, že obžaloba je vykonstruovaná na základě pomsty jednoho ze zaměstnanců české rozvědky. Obvinění popírali také další obžalovaní, dva Balkánci a dva Češi. Šestý člen gangu byl již dříve odsouzen k desetiletému trestu ve Švédsku, kde ho s heroinem zatkla policie.

„Obžaloba je vykonstruovaná, nemám s tím nic společného. Jde o pomstu agenta BIS, se kterým jsem odmítl spolupracovat. Agent mi slíbil, že mi vyřídí pobyt v Česku. Jinak bych už dávno odcestoval do Španělska, protože jsem byl z České republiky vyhoštěn,“ řekl Kollčaku dříve u soudu.

Albánec popíral jak to, že organizoval vývoz heroinu do Švédska, tak i další část obžaloby, podle které organizoval naopak dovoz efedrinu ze Srbska.

V Srbsku mu hrozí trest smrti

„Nikdy bych nemohl odcestovat do Srbska, protože jsem tam měl potíže. V minulosti jsem dodával zbraně do Kosova, protože jsem podporoval úsilí o samostatnost této země. V Srbsku mi za to hrozí trest smrti,“ uvedl již dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám