Hlavní obsah

Zápalnou láhev do zahrady řecké ambasády hodili zřejmě anarchisté

• Aktualizováno

Do zahrady u řecké ambasády v Praze 6 ve čtvrtek krátce po půlnoci někdo hodil zápalnou látku neznámého původu. V době události bylo velvyslanectví prázdné a uzamčené, uvedla na policejním webu mluvčí Eva Miklíková. Podle pracovnice úřadu byl útočníkem pravděpodobně anarchista.

Foto: Petr Horník, Právo

Poničené dveře řecké ambasády

Článek

Úmyslné zapálení porostu zahrady potvrdila mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Okolnosti případu nyní vyšetřuje policie, po pachateli či pachatelích pátrá.

Podle všeho se jednalo o jednu z mnoha akcí ve světě na podporu řeckého anarchisty Jannise Dimitrakise, který byl ve své vlasti odsouzen ke 35 letům odnětí svobody za přepadení banky v lednu 2006. Právu to ve čtvrtek potvrdilo řecké velvyslanectví s tím, že Dimitrakis ve středu neuspěl u odvolacího řízení před aténským soudem.

Ambasáda útok očekávala. „Již včera (ve středu) jsme získali informace o možné akci projevení podpory osobě, která byla v Řecku odsouzena za trestný čin,“ sdělilo tiskové oddělení řeckého velvyslanectví.

„Osoby zodpovědné za tento čin přeskočily plot, aby vhodily hořlavinu a napsaly na zeď jméno Giannis (v českém přepisu Jannis, pozn. red.), zřejmě jméno výše zmíněné osoby, přičemž písmeno A zakroužkovaly,“ dodalo velvyslanectví.

Foto: Petr Horník, Právo

Poničená řecká ambasáda

Podobné incidenty jako v Praze se odehrály i u řeckých zastoupení v jiných zemích, například ve Velké Británii nebo USA.

Řecké velvyslanectví v Praze v prohlášení také ocenilo profesionální přístup orgánů Policie ČR při vyšetřování incidentu.

Krize a útok nesouvisejí

Podobné události jako v Praze se podle pracovnice ambasády odehrály i v Londýně či Brazílii. Jak uvedla, pachatel neměl v úmyslu spáchat velké škody.

V Česku žije několikatisícová řecká komunita, která v Československu vznikla v roce 1949 jako důsledek občanské války v Řecku. Při sčítání lidu v roce 2001 se k řecké národnosti přihlásilo přibližně 3200 osob. Podle odhadů zástupců řecké menšiny může komunita ale čítat až jednou tolik lidí.

V současné době se Řecko samotné potýká s finanční krizí, která ohrožuje stabilitu eura i solventnost některých dalších zemí z jižního okraje eurozóny. Evropská unie proto nyní jedná o výši pomoci Řecku a o podmínkách jejího poskytnutí. Souvislost krize a útoku na ambasádu její zaměstnankyně však vyloučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám