Hlavní obsah

Policie obvinila šéfa NKÚ Dohnala kvůli užívání luxusního bytu

Novinky, pno, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie v úterý obvinila šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala kvůli užívání luxusního bytu. Potvrdila to mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Dohnal byl obviněn v úterý z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

„Je stíhán kvůli užívání velkého a nadstandardně vybaveného luxusního bytu v Praze 3,“ řekla Novinkám mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Nájem ve výši 76 tisíc měsíčně za něj platil stát. Dohnal se po kritice z bytu odstěhoval. Škoda byla předběžně vyčíslena na 900 tisíc korun. „V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest od šesti měsíců do pěti let,“ doplnila Zenklová.

Byt tvořily dvě standardní bytové jednotky. Podle policie užíváním porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem jeho funkce, současně se provinil i proti zákonu o rozpočtových pravidlech.

Problémy s hospodařením

Sněmovní kontrolní výbor už dříve podal na Dohnala trestní oznámení kvůli hospodaření úřadu.

Kolegium NKÚ nedávno upozornilo na chyby v hospodaření úřadu. Poslanci v NKÚ chtěli udělat kontrolu, Dohnal jim to ale nedovolil s tím, že je to podle něj protiústavní. Sněmovna mu za to vyměřila pokutu.

Dohnal sám se proti obvinění poslanců bránil žalobou, policie ji ale odložila. [celá zpráva]

Poslanci jdou proti Dohnalovi zleva i zprava

„Obvinění pana prezidenta Dohnala jen potvrzuje oprávněnost našeho návrhu na kárnou žalobu,“ řekl Právu předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Právě jeho výbor na základě stížností členů kolegia NKÚ návrh na kárnou žalobu proti Dohnalovi podal.

„Boží mlýny melou pomalu, ale jistě,“ okomentoval situaci místopředseda výboru Libor Ježek (ODS). Poslanci se přitom shodují, že Dohnal by měl rezignovat. „Už to měl udělat dávno,“ míní Ježek. Koníček dodává, že ho k tomu ale nikdo nemůže donutit.

Předseda výboru připomněl, že podle zákona o NKÚ by mohl Dohnal o svou funkci přijít v okamžiku odsouzení.

Sněmovna by také mohla podat prezidentu republiky návrh na Dohnalovo odvolání na základě výsledků kárné žaloby.

Reklama

Související články

Vlček podal trestní oznámení na šéfa NKÚ

Šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal trestní oznámení na prezidenta nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala kvůli údajnému zneužití pravomoci....

Výběr článků

Načítám