Hlavní obsah

Muž chtěl ubít družku, protože mu pomalu otevřela dveře, dostal 22,5 roku

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Výjimečným trestem 22,5 roku vězení potrestal ve středu Krajský soud v Ostravě šestatřicetiletého Ivo Červenku z Havířova za pokus o vraždu jeho družky. Odsouzený má však ve vězení strávit celkem 25 let, protože z předchozího trestu mu zbývá odsedět téměř 2,5 roku. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený se namístě proti němu odvolal.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Ivo Červenka dostal 22,5 roku za pokus o vraždu své družky

Článek

Červenka se pokusil zabít družku pouhé tři měsíce poté, co byl podmíněně propuštěn z vězení za pokus o vraždu své předchozí partnerky. Jde přitom o recidivistu, kterého soud potrestal vězením už devětkrát a za mřížemi strávil 15 let svého života.

„V případě předchozího odsouzení se Červenka pokusil ubít a ukopat. Nyní k tomuto způsobu napadení další ženy přidal i nůž,“ řekl k případu státní zástupce.

Ivo Červenka napadl svou novou přítelkyni loni 21. března krátce poté, co se k ní nastěhoval. Napadení se odehrálo v době, kdy se vracel z restaurace, a to pod až neuvěřitelně banální záminkou. „Protože mu dostatečně rychle neotevřela dveře do bytu, začal ji kopat a bít po celém těle. Když pak prohlásila, že zavolá policii, rozhodl se ji usmrtit a nožem ji razantně bodl do zad,“ tvrdila obžaloba.

Žena přežila jen díky včasnému zásahu lékařů a shodě náhod. V nemocnici pak kriminalistům napadení podrobně popsala. Po několika týdnech ale Červenkovi odpustila a svou výpověď stáhla. Začala tvrdit, že se na nůž nešťastnou náhodou nabodla.

Potom za recidivistou ještě několikrát přišla do vazební věznice a začala mu psát mu dopisy, že mu odpustila. Při jedné z návštěv pak došlo ve vazbě k incidentu - Červenka jí uchopil za ruku a vyhrožoval jí smrtí, pokud na něj nepočká a najde si někoho jiného.

„V tu chvíli poškozená vzala svou druhou výpověď zpátky,“ řekla soudkyně Šárka Skalská.

Verze o nešťastné náhodě byla přitom stěžejním bodem obhajoby. „Při hádce odešla do kuchyně, vrátila se s nožem a začala jím máchat proti mně. Byla vzteklá,“ popisoval Červenka incident. Podle svých slov jí zkroutil ruku za záda a nůž ji vzal, načež oba údajně upadli. „V tu chvíli se na ten nůž nabodla,“ hájil se před soudem.

Soudkyně však této verzi neuvěřila - znalci se shodli, že takovým mechanismem by nebylo možno způsobit tak hlubokou ránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám