Hlavní obsah

Soud snížil o rok trest za znásilnění nezletilé dívky

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na sedm a půl roku za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 53letého Jiřího Kropáče za znásilnění sedmiletého děvčete. O rok mu tak snížil trest, který mu loni v únoru uložil Krajský soud v Ostravě. Stejně tak mu nařídil i ochranné ústavní psychiatrické léčení.

Článek

Zvrhlostí se Kropáč dopustil loni v noci na konci května v Olomouci. Vypil podle svých slov asi litr rumu a slivovice a využil situace, že byl v bytě sám s nezletilou dívkou, kterou mu matka svěřila do péče. Dívku svlékl stejně jako sebe a prováděl s ní různé sexuální praktiky, například orální sex.

U VS se domáhal zproštění obžaloby. Obžalobu odmítl. Namítal, že jeho vina nebyla spolehlivě prokázána, ale naopak podle jeho názoru byla vyvrácena.

Poukázal na nevěrohodnost dívky, která i podle znalců má velice bohatou fantazii, a také na to, že žádný další důkaz, kromě její výpovědi, jeho vinu nepotvrzuje. Všechny ostatní důkazy prý vyvracejí, že by se jednání, z něhož byl obžalován, dopustil.

Posudek: nemá zájem o sexuální život

Argumentoval i tím, že znalecký posudek potvrdil, že nemá žádné pedofilní sklony a ani přílišný zájem o sexuální život. Poukázal rovněž na to, že u poškozené znalci nezjistili známky traumatické sexualizace a ani posttraumatickou stresovou poruchu, což ve svém souhrnu výrazně zpochybňuje právě její věrohodnost.

VS však jeho obhajobu neakceptoval. „Vina je prokázána jednoznačně. Trest však s ohledem na okolnosti celé kauzy a v porovnání s jinými případy znásilnění byl příliš přísný a proto jsme ho snížili,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám