Hlavní obsah

Matka čtyř dětí stojí před soudem za pokus vraždy

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Až patnáct let vězení hrozí dvaatřicetileté Věře Markové za pokus vraždy. Loni na podzim v jednom pardubickém bytě bodla nožem svého druha do hrudníku a způsobila mu tím vážné zranění.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaná Věra Marková hovoří na chodbě soudu se svým obhájcem Miroslavem Hofmannem.

Článek

Kauzu začal v pondělí projednávat senát Krajského soudu v Hradci Králové.

„Bodná rána způsobila částečné proniknutí vzduchu do levé pohrudniční dutiny. Obžalovaná svým jednáním způsobila poškození důležitého orgánu, a tím poškozeného bezprostředně ohrozila na životě. Hrozilo mu selhání krevního oběhu a dýchání. Jeho smrt byla odvrácena vysoce odborným lékařským zákrokem na chirurgické klinice krajské nemocnice,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

"Vracela jsem mu to"

Z výpovědi obžalované vyplynulo, že zhruba pětileté soužití mezi ní a jejím druhem nebylo bezproblémové. „Často mě napadal a já jsem si to nedala líbit. Vracela jsem mu to,“ řekla soudcům matka čtyř dětí. Uvedla také, že k hádkám a rvačkám docházelo, když byl druh opilý.

V osudný den, přesně v polovině loňského října, se dvojice pohádala kvůli nájemnému za byt. Jak došlo k útoku kuchyňským nožem, ale žena vysvětlit nedokázala. „Nevím, jak k tomu došlo, byla jsem v afektu,“ uvedla. Okamžitě ale zavolala pomoc a záchranka přijela i s policejní hlídkou, která získala podezření, že žena je pod vlivem alkoholu. „Odvezli mě na záchytku, kde jsem zůstala do rána,“ vypověděla obžalovaná.

Pobodaný se k obžalované nastěhoval zpátky

Na otázku předsedy senátu Luboše Sováka, proč po celá léta žila s druhem, který ji fyzicky napadal, odpověděla, že je to srdeční záležitost. „To se těžko vysvětluje,“ prohlásila. Ostatně, když se muž vrátil z nemocnice, nastěhoval se znovu k Markové a žije s ní dodnes.

Když pobodaný muž v pondělí vypovídal u soudu, přiznal se, že přišel domů opilý a družku napadl pěstí a kopanci. „Bránila se. Pak jsem ucítil ránu, jak mě bodla,“ řekl. V nemocnici strávil šest dní a jak řekl, nyní nepociťuje žádné zdravotní problémy.

Soudní líčení je naplánováno ještě na pátek, kdy by měl být vynesen  rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám