Hlavní obsah

Na přechodu smrti chyběl strážník

Právo, Eva Havelková
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Svíčky hoří od čtvrtečního odpoledne na chodníku u řízeného přechodu přes Chabařickou ulici, spojující ve Zruči nad Sázavou starou a novou část města. Právě tady ve čtvrtek ráno řidič avie smetl při cestě do školy dva prvňáky.

Článek

Sedmiletý Honzík zemřel namístě, stejně starý Filip je v péči lékařů Thomayerovy nemocnice v Praze a zdá se, že je z nejhoršího venku.

Přes přechod chodí každé ráno přes osmou hodinou desítky dětí do základní školy, která je ve starší zástavbě. Pro větší bezpečnost přechod se semafory většinou hlídá městský strážník. Ve čtvrtek však na chodníku chyběl.

"Víte, na tomto přechodu strážníci hlídají. Hlavně hlídkovali, když tam ještě semafory nebyly. Světla ale tentokrát na sto procent fungovala. Přes den nám slouží jen jeden strážník, jeden na pětitisícové město. Ve chvíli čtvrteční tragédie měl jinou práci, zrovna vyslýchal pět lidí," bránil městskou policii tajemník zdejší radnice Petr Malý.

Přes přechod chodí tři sta dětí

"Já to nechápu, že tam strážník není každý den. Vždyť přes tu křižovatku chodí ráno stovky dětí, kolik jich může zazmatkovat. Nikdo mi nevysvětlí, že mohlo být něco důležitějšího než bezpečí dětí. To není kritika toho chudáka strážníka. Ti, kdo mu dávají rozkazy, by měli situaci ve městě znát," rozčilovala se mladá maminka, která na místo neštěstí kladla malý věneček.

"Jsem vystrašená. Moje holčička tady také denně do školy chodí. Když si představím, že by s těmi hochy zrovna šla, zastavuje se mi srdce. Kde byli městští strážníci?! Hned jsem si pro dítě do školy šla a sjížděli se tam i další rodiče. Všichni si raději pro své děti přišli a odváděli si je sami," vyprávěla další z vyděšených maminek.

"Děti přecházejí tuto hlavní spojnici mezi starou a novou částí města každý den. Křižovatka je asi sto padesát metrů od naší školy, ale je na jiné ulici. Naši učitelé přes ni také denně děti převádějí na oběd do školní jídelny, která je na druhé straně. Ale ráno bezpečnost zkrátka zajistit nemůžeme. Takovýchto nebezpečných křižovatek je ve městě více. Potřebovali bychom pomoc uniformovaných strážců," postěžoval si ředitel Základní školy Jiří Drahokoupil s tím, že ráno přechází přes přechod asi tři sta školáků a na přilehlých chodnících se jich tvoří hrozny.

Rada bude jednat o posílení strážníků

"V prvních týdnech školy prvňáčky vždy informujeme a pak jim to stále opakujeme. Ti chlapci nakonec také nic neporušili. Stiskli přechodové tlačítko na sloupu semaforu. Teď je předmětem vyšetřování, zda naskakuje oranžová pro automobily ihned, zda tam ti chlapci nemohli vstoupit dříve, než naskočil zelený panáček, nebo zda řidič skutečně jel na červenou," vyprávěl ředitel Drahokoupil.

"Když je auto srazilo, sbíhali se tam i naši učitelé. Byli tak v šoku, že mnozí z nich nemohli dokončit dopolední vyučování," popsal osudové okamžiky ředitel.

"To víte, nálada ve městě není ideální, ale o opatřeních je zatím předčasné mluvit. O tom, zda přijmeme další strážníky, kteří před přechodem budou denně stát, bude jednat rozšířená rada města příští týden," potvrdil Právu tajemník Malý.

"Zřejmě musí nejdřív dojít k neštěstí, aby se věci řešily," připomněl obdobnou tragédii ve Žďáru před šesti lety jeden z místních občanů. Tehdy smetla cisterna na druhé straně města dva chlapce a dívku. Naštěstí přežili, ale s těžkými následky. "Cisterna sjížděla z kopce. Bylo to tam úzké. Nebyl tam chodník a cisterna je zachytila," dodal.

"Když projíždělo auto, nalepily se až na plot, ale neměli kam utéci. Poté jsme tam zbourali dům a vozovku rozšířili a udělali chodník," potvrdil tajemník radnice.

Spolužák bude v pořádku

Sedmiletý Filip, kterého společně s jeho kamarádem srazil ve čtvrtek ráno na cestě do školy ve Zruči nad Sázavou řidič avie, je v dobrém zdravotním stavu. "Chlapcův stav je stabilizovaný. Utrpěl lehký otřes mozku, přišel o zub a má nějaké podlitiny na těle. Rozhodně ale mohu říct, že nebude mít po havárii žádné zdravotní následky," řekl včera Právu tiskový mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Mach s tím, že hoch naprosto normálně komunikuje s okolím.

Řidič avie už byl obviněn z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. "Jediné, co mohu v tuto chvíli sdělit, je, že zkoušky u řidiče vyloučily požití alkoholu," řekla včera kutnohorská policejní mluvčí Martina Doležalová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám