Hlavní obsah

Policisté šetří 26 let starý výbuch v Třinci, mohla za ním být StB

Právo, Jakub Troníček

Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu se v těchto dnech začal podle zjištění Práva zabývat více než čtvrtstoletí starým výbuchem panelového domu v Třinci, při kterém zemřelo dvanáct lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Akce Státní bezpečnosti mohla být namířena proti chartistům v čele s Václavem Havlem.

Článek

Tragickou událost z roku 1984 tehdejší úřady uzavřely s tím, že šlo o nehodu, nicméně před měsícem přišel na státní zastupitelství v Olomouci někdejší spolupracovník StB Karel Muroň se svědectvím, že ve skutečnosti byla za výbuchem pečlivě připravená a naplánovaná akce komunistické kontrarozvědky.

Podle jeho výpovědi chtěla StB svést výbuch na skupinu tehdejších chartistů v čele s Václavem Havlem, aby měla záminku tuto skupinu zlikvidovat. Sám Muroň se podle svých slov měl spolu se dvěma Libyjci akce coby spolupracovník StB účastnit, ale utekl předtím do Polska, kde prý všechno nahlásil.

Právě tuto verzi příběhu teď budou na základě Muroňova trestního oznámení prověřovat vyšetřovatelé specializující se na zločiny komunismu. Právu to potvrdila mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká: „Zahajujeme v této věci úkony, jakékoliv podrobnosti v tuto chvíli sdělovat nemůžeme.“

Pamětník: tomu nevěřím

Podle vyjádření mluvčího Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Reichla sice StB v rámci svých tzv. aktivních opatření neváhala sáhnout kromě provokací až k únosům a dalším násilným činům, nicméně takový scénář je prý jen velmi málo pravděpodobný.

„Znamenalo by to obrovské riziko prozrazení, které by si těžko někdo vzal na triko,“ řekl Reichl.

Také někteří pamětníci výpověď Muroně spíše zpochybňují. „Na tu událost si pamatuji, tenkrát se opravovala u čtyřpatrového paneláku přípojka plynu a dělníci tam nechali odkrytou trubku, ze které pak utíkal plyn do domu. Spekulacím o zapojení StB absolutně nevěřím,“ řekl Právu například tehdejší pracovník místního Okresního ústavu národního zdraví Emil Švarný, který dnes působí v regionu jako státní zástupce.

Verzi hovořící o selhání dělníků a nehodě nezpochybňoval v rozhovoru pro média z roku 2008 v souvislosti s vyšetřováním tragické srážky dvou tramvají na okraji Ostravy ani někdejší vyšetřovatel třineckého výbuchu Jiří Jícha.

Ten o něm mluvil jako o největším neštěstí, u kterého jako kriminalista byl. Škoda byla podle něj vyčíslena na pět miliónů tehdejších československých korun.

Podle Reichla bude nutné k posouzení Muroňovy výpovědi důkladně prostudovat svazky všech tehdejších důstojníků StB, které ve svém trestním oznámení v souvislosti s výbuchem zmiňuje. „Veškeré materiály jsme samozřejmě připraveni policii poskytnout,“ poznamenal Reichl.

Událost se stala 14. června 1984 v Třinci-Lyžbicích na Frýdecko-Místecku. Kromě dvanácti mrtvých za sebou výbuch plynu nechal také devět raněných a dodnes je tak považován za nejtragičtější na našem území.

Reklama

Výběr článků

Načítám