Hlavní obsah

Policie prodává zlacenou pistoli bývalého šéfa Škodovky

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Závěr a rám zdobí rytina stejně jako dřevěnou střenku pažby. K tomu spoušť, kohoutek a další ovládací prvky ve zlatě. Řeč je o samonabíjecí pistoli ČZ vzor 75 9 mm Luger, kterou si za desítky tisíc korun nechal na zakázku vyrobit v České zbrojovce bývalý šéf plzeňské Škodovky Lubomír Soudek.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pistole Lubomíra Soudka je zdobená rytinou. Nepřehlédnutelné jsou zlaté ovládací prvky.

Článek

O unikátní zbraň teď ale muž s přezdívkou kapitán českého průmyslu přijde. A důvod ? Průmyslník ignoroval předpisy.

Do komisního prodeje pistoli nabídla policie, u které ji měl Soudek v úschově kvůli propadlému zbrojnímu pasu.

„Pokud jde o tuto zbraň, tak jsme s ní naložili v souladu se zákonem,“ řekla Martina Kohoutová z Krajského ředitelství v Plzni. Podle ní vlastník zbraně totiž nejednal tak, jak mu po zániku platnosti zbrojního průkazu ukládá zákon.

„My jsme ho k zákonnému postupu opakovaně vyzývali,“ dodala  Kohoutová. Majitel zbraně má po propadnutí platnosti zbrojního průkazu tři možnosti.

 Výtěžek z prodeje půjde vlastníkovi

„Buďto zbraň převede na jiného oprávněného držitele, nebo si zajistí povolení k jejímu znehodnocení a do třetice může požádat policii o předání zbraně podnikateli v oboru zbraní a střeliva za účelem jejího prodeje. Pokud tak ani po opakovaných výzvách neučiní, policie zbraň nabídne sama k prodeji prostřednictvím firmy z branže, kterou sama vybere. Výtěžek získaný prodejem zbraně náleží po odečtení nákladů na prodej jejímu vlastníkovi,“ vysvětlila Kohoutová.

Soudkovu pistoli se bude snažit prodat plzeňská společnost Střelnice LEIKO s.r.o.. „Po konzultaci u výrobce jsme  stanovili prodejní cenu na 25 tisíc korun, přičemž tento typ zbraně v běžném provedení se prodává v komisi od pěti do osmi tisíc korun,“ řekl majitel firmy Roman Šedý. Podle něho se z této zbraně skoro vůbec nestřílelo. Lákat zákazníky na původ zbraně ale firma nebude.

„Může to být určitě reklamní tahák, ale podstatou je kvalita zbraně a ne její vlastník. Komu pistole patřila, kupci samozřejmě řekneme,“ dodal Šedý. Pokud  se zbraň nepodaří prodat do dvou let, policie ji zničí.

Šestašedesátiletý Soudek řídil v devadesátých letech největší strojírenský podnik v zemi, který  zadlužil miliardovými úvěry  a dohnal ho  téměř ke krachu. Nakonec čelil podezření, že Škodu tuneluje. Soud jej ale osvobodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám