Hlavní obsah

Za přepadení banky a držení rukojmí dostal muž osm let vězení

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Petr Krstev, který loni v prosinci zadržoval v bance v Praze v Novodvorské ulici dvě ženy, dostal osm let vězení. V bance ženy, po nichž požadoval hotovost, držel několik hodin a vyvolal velkou policejní operaci. Rozsudek zatím není pravomocný, Krstev se na místě odvolal.

Článek

Muž se u soudu bránil tím, že ho k činu nutili vyděrači, kteří hrozili smrtí jeho rodině. Z vlastní vůle by prý nikdy nic takového neudělal.

"Jednal jsem v ohrožení života. Ne svého života, ale človíčků mně blízkých. Ptám se sám sebe, jak by jednali ostatní, kdyby byli ve stejné situaci," řekl Krstev během dvacetiminutové závěrečné řeči.

Státní zástupkyně na jeho řečnickou otázku odpověděla: "Kdyby tak jednali všichni, byly by banky prázdné," řekla. Jeho obhajobě nevěřila. Tvrdí, že byl pouze v tíživé finanční situaci, kterou chtěl přepadením vyřešit.

Předseda soudu Tomáš Kubovec se s jejím názorem ztotožnil. Podle něj Krstev neprokázal, že by byl ve stavu krajní nouze. Přišlo mu také podezřelé, že o výhrůžkách  neinformoval nikoho z blízkých.

Banka mu odmítla půjčku

Krstev si v bance domluvil schůzku a požadoval půjčku. Tu mu ale banka neschválila. Když mu úřednice i ředitelka pobočky vysvětlovaly důvody, tak je podle obžaloby ohrožoval, držel v místnosti a požadoval tři milióny. Peníze mu ženy vydaly.

Postupně zadržené pustil. Tvrdí, že proto, aby jednaly s policií a zajistily mu volný odchod z banky. Tvrdí, že ženy nijak neomezoval, jen jim řekl, že vyděrači by mohli vyhrožovat i jim. Proto mu prý peníze daly.

Krstev byl nakonec odsouzen  za loupež a držení jednoho rukojmí. Druhá pracovnice banky, kterou propustil, podle soudu rukojmí nebyla.

"Trest mi připadá přísný. Šest let by bylo až dost," uvedl Krstevův advokát Radko Chudoba. Sám svému klientovi navrhoval podmínečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám