Hlavní obsah

Odnesli klenoty za 30 tisíc, teď stráví celkem 11 let za mřížemi

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Dohromady jedenáct let pobytu ve vězeňské cele jako trest za loupež dostali ve čtvrtek u královéhradeckého krajského soudu 29letý Michal Škuba a 25letá Šárka Veselá z Hradce Králové. Loni v červnu přepadli klenotnictví v Jičíně, majitelku zranili a z obchodu si odnesli stříbrné prsteny a přívěsky. Způsobili tím třicetitisícovou škodu.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Eskorta vede Michala Škubu do soudní síně.

Článek

Škuba by potrestán šesti lety, protože to byl on, kdo se na poškozené ženě dopustil násilí. Veselá si ve vězení pobude o rok méně, neboť když Škuba ženu bil, Veselá hlídala u dveří, pak kradla zboží a nakonec zraněnou a slzným plynem oslepenou ženu zamkla v obchodě. Oba se musí podrobit odvykací léčbě, neboť jsou těžce závislí zejména na heroinu. Veselá byla v době činu v pátém měsíci těhotenství.

Devětapadesátiletá majitelka obchodu prožila v den loupeže zřejmě nejotřesnější životní zkušenost. Podle její výpovědi jí už začala polední pauza, když přes prosklenou výlohu uviděla dvojici, která si prohlížela vystavené zboží.

Najednou se na mě ten mladík zezadu vrhl a začal mi do hlavy a do těla píchat nějakým předmětem s ostrými hroty.
napadená žena

„Jsem obchodnice, tak jsem odemkla a nabídla jim, že je obsloužím. Chvíli si vybírali mezi prstýnky, a když se nemohli rozhodnout, řekla jsem, ať se ještě podívají jinde a odpoledne se mohou vrátit a nakoupit u mě. Najednou se na mě ten mladík zezadu vrhl a začal mi do hlavy a do těla píchat nějakým předmětem s ostrými hroty,“ vypovídala zlatnice.

Tím předmětem byl elektrický paralyzér, který ale nefungoval. Škuba proto začal ženu surově tlouci pěstmi a kopat, zatímco Veselá kradla stříbrné prsteny a přívěsky.

„Říkala jsem si: ten mě tu umlátí jako psa. Ležela jsem schoulená na zemi v koutě a chránila si hlavu. Před odchodem mi ještě nastříkal sprejem slzný plyn do obličeje. Neviděla jsem, nemohla jsem dýchat, byla jsem vyděšená, že se udusím,“ řekla napadená žena. Utrpěla zranění na hlavě, poleptání obou očí, pohmožděniny na hrudníku a vážnou psychickou újmu.

Peníze potřebovali na drogy

„Rozvinula se u ní porucha přizpůsobení s úzkostí a specifická fobie,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Vacek.

Předseda soudního senátu Miloslav Ježek uvedl, že napadená žena byla zraněna, ale podle současné judikatury nešlo o újmu závažnou, takže soud posuzoval podle mírnější klasifikace s trestní sazbou dva až deset roků.

Obžalovaní přiznali, že potřebovali peníze na drogy, a tak se rozhodli přepadnout vybraný obchod. Rozsudek není pravomocný, neboť Veselá se na místě odvolala. Škuba si ponechal lhůtu k vyjádření a stejně se rozhodl i státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám