Hlavní obsah

Soud zbavil obžaloby kriminalistu, v jehož bytě se udusil mladík

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Očištěni odešli ve čtvrtek z jednací síně Krajského soudu v Plzni karlovarský kriminalista František Krejčí a servisní technik na plyn Miroslav Schopf. Odvolací senát je zprostil obžaloby ze smrti 24letého muže, který v únoru 2007 zemřel v Krejčího bytě na následky otravy oxidem uhelnatým ze spalin průtokového ohřívače vody.

Článek

Vinu podle soudu nese pouze revizní technik plynařů František Rubeš, kterému uložil dvouletý trest s odkladem na čtyři roky a zákazem činnosti na čtyři roky.

Trojici mužů loni v říjnu potrestal podmíněnými tresty karlovarský okresní soud. Obžalovaní se proti verdiktu odvolali. „Každý z odsouzených mohl nedostatky odhalit, a proto také každý odpovídá za tragické následky,“ uvedl tehdy karlovarský soudce Jaroslav Barbořík.

Když byt pronajímám, tak mám mít v něm vše v pořádku, a ne se pak vymlouvat, že mi někdo z odborníků něco řekl.
soudce Jaroslav Barbořík

Kriminalista Krejčí zemřelému mladíkovi byt pronajímal ve svém činžovním domě, který nechal celý zrekonstruovat. „Spoléhal jsem se na odborné firmy, které jsem za práce platil,“ odmítal odpovědnost za smrt. Okresní soudce to ale viděl jinak:

„Když byt pronajímám, tak mám mít v něm vše v pořádku, a ne se pak vymlouvat, že mi někdo z odborníků něco řekl,“ odmítl jeho obhajobu Barbořík. Advokát revizního technika Rubeše zase upozorňoval, že jeho mandant není kompetentní ke kontrole komínů. Schopf argumentoval tím, že k úmrtí došlo až několik týdnů po montáži nové karmy.

„Kdybych zapojil karmu do špatného komínu a hned druhý den se stalo neštěstí, tak sem přijdu a řeknu, že jsem vinen,“ obhajoval se.

Podle názoru odvolacího soudu si Krejčí opatřil dozor specializované firmy, která se zaměřovala na bezpečnost provozu.

„Jen těžko mohl předvídat nedostatečný přívod vzduchu. To měl předvídat Rubeš jako dlouholetý profesionál. Ten měl za úkol kontrolu zařízení ze všech možných hledisek a měl se zabývat i odvodem spalin. V jeho případě je trestní odpovědnost dána," uvedl soudce Petr Poledne. Na adresu Schopfa uvedl, že ten ohřívač instaloval a plně se spolehl na revizního technika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám