Hlavní obsah

Před soudem stojí muž, který držel ženy jako rukojmí v pražské bance

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha

U pražského městského soudu začalo ve čtvrtek čtením obžaloby a výslechem obžalovaného líčení v případu Petra Krsteva, který v prosinci loňského roku přepadl banku v Praze 4. Několik hodin v ní zadržoval jako rukojmí dvě ženy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Krstev u soudu

Článek

Jedenapadesátiletý Krstev se zpovídá z loupeže a braní rukojmích, hrozí mu až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Muž se ve čtvrtek před soudem za svůj čin omluvil a uvedl, že ho k němu donutili vyděrači.

"Nikdy bych dobrovolně a ze své vůle neučinil takovou zavrženíhodnou věc," prohlásil. Vyděrači ho prý vydírali již dlouho před přepadením a připravili ho o 160 miliónů korun. Nakonec mu údajně vyhrožovali zabitím jeho družky a dcery, pokud jim do 14 dnů nedodá další tři milióny.

Vyslal ředitelku, aby zařídila odchod policie

Podle obžaloby přišel Krstev 16. prosince do Komerční banky v Novodvorské ulici, ve které si již den předtím dohodl schůzku ohledně úvěru. V kanceláři s ním byla zaměstnankyně a ředitelka pobočky. Krstev jim údajně pohrozil pistolí a požadoval tři milióny korun, které nakonec dostal.

Poté, co zjistil, že je banka obklíčená, ženy zadržel v kanceláři. Po zásazích policejních vyjednavačů vyslal ředitelku, aby zařídila odchod policie. Ředitelka už se nevrátila, Krsteva po dalším vyjednávání zadržela policie. Jedno z nejdramatičtějších bankovních přepadení v novodobé pražské historii se obešlo bez zranění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zásahová jednotka u přepadené banky

Krstev připustil, že do banky přišel s polepenými brýlemi a obvazy na obličeji, tvář si prý ale kryl kvůli zdravotním problémům. Plynovou pistoli si s sebou údajně vzal kvůli vyděračům. Dvojici žen podle svých slov nevyhrožoval násilím a jeho zbraň vůbec neviděly.

Jen jim prý řekl, že požadované peníze nutně potřebuje, a dodal, že by jeho vyděrači mohli způsobit problémy i jim. Proto mu prý žádané tři milióny daly. Ani poté je prý nijak neomezoval, pouze nechtěl vyjít ven a vydat se do rukou policie. Po výslechu Krsteva začal soud vyslýchat zadržované ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám