Hlavní obsah

Těhotnou ženu se pokusil utýrat dvakrát k smrti, dostal 18 let

– Liberec
Právo, Barbora Silná

Za trýznivé mučení těhotné 23leté družky poslal v úterý senát liberecké krajského soudu na 18 let do věznice se zvýšenou ostrahou 30letého Rastislava Dunku ze Slovenska. Zároveň mu nařídil vyhoštění z republiky, musí také uhradit zdravotní pojišťovně škodu 102 tisíc korun.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rastislava Dunku přivádí eskorta před vynesením rozsudku.

Článek

Senát mu vyměřil souhrnný trest za pokus dvojnásobné vraždy, týrání svěřené osoby žijící ve společné domácnosti a šíření nakažlivé choroby. Dunka se proti rozsudku odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

„Jednalo se o nesmírně surové útoky, které se děly opakovaně a navíc v přítomnosti jejích dětí,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová. „Poškozená i její dítě přežily pouze zázrakem díky včasné lékařské pomoci,“ podotkla Fričová.

Donutil ji spolknout chuchvalec vlasů a zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru srdce.
žalobkyně

Třicetiletý Slovák na svou přítelkyni, která byla v pokročilém stádiu těhotenství, zaútočil podle soudu dvakrát v březnu a v dubnu loňského roku. V prvním případě ženu bil do obličeje a po celém těle, nutil ji koupat se ve vaně v ledové vodě, potápěl jí hlavu pod vodu na delší dobu tak, že ztrácela vědomí. Nakonec ji zbil botou tak, že utrpěla otřes mozku a celou řadu zhmožděnin.

„Donutil ji spolknout chuchvalec vlasů a zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru srdce,“ popsala obžaloba. Když ztratila vědomí, přivolal jí pomoc a žena skončila poprvé v nemocnici, kde ležela čtyři dny s otřesem mozku a mnohočetnými hematomy.

V průběhu útoku jí řekl, že tentokrát ji zabije a že mu těch patnáct let, co si za to odsedí, stojí.
žalobkyně

Ve druhém případě, který se odehrál o měsíc později, už ale pachatel podle soudu zaútočil s cílem ženu zabít. „V průběhu útoku jí řekl, že tentokrát ji zabije a že mu těch patnáct let, co si za to odsedí, stojí,“ konstatovala soudkyně.

Ženě nejprve vyrazil zub. Následně ji sprchoval ledovou vodou a přitom ji donutil vypít půl litru šamponu na vlasy a sníst kus mýdla. Zároveň nutil svého 16letého bratra, aby měl se ženou pohlavní styk. Pak byla žena podrobena dalšímu surovému násilí, které vyvrcholilo zasazením dvou bodných ran do zad.

Ženu od smrti dělily minuty

„Obě rány mohly být smrtelné a pokud by byly hlubší, zasáhly by míchu a srdce,“ konstatoval soudní znalec z oboru soudního lékařství. Když se žena v 17. týdnu těhotenství dostala do péče lékařů, dělily ji od smrti pouze minuty. Podstoupila několik operací a trvalé následky si ponese patrně celý život.

Obžalovaný Dunka svou vinu popřel. U soudu řekl, že vše napadená žena vymyslela a mohla kdykoli odejít. „Nepokusil jsem se jí utopit, ani jsem jí nebodl, kdyby se něco takového stalo, těhotná ženská by to nemohla přežít. Je mi líto, že jsem ji zbil, ale tohle jsem jí nedělal,“ tvrdil.

Znalci ale jeho výpověď zcela vyvrátili. „Všechna poranění korespondují s výpovědí poškozené a plně odpovídají mechanismu poranění,“ řekl soudní lékař, podle kterého byly jeho ataky trýznivé a mučivé. Podle psychologů a psychiatrů je Dunka nezralý, primitivní, agresivní a sociálně tupý člověk s výraznými zlobnými rysy.

Reklama

Výběr článků

Načítám