Hlavní obsah

Česká policie chytila Bělorusa hledaného FBI kvůli kyberzločinu

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Velká ryba minulý čtvrtek odpoledne uvízla v sítích české policie. Detektivové zadrželi ve Veletržní ulici v Praze Bělorusa, po kterém pátrala americká FBI. Šestadvacetiletý Dmitrij Naskovec je podle mluvčí kriminálky Pavly Kopecké členem mezinárodního organizovaného gangu internetových podvodníků, který má jen v USA na svědomí pět tisíc nezákonných skutků.

Článek

V úterý to oznámili na svých internetových stránkách pracovníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v New Yorku a jejich informace pak Právu potvrdila i Kopecká. USA již požádaly o Naskovcovo vydání. „Podezřelý skončil v předběžné vazbě a nyní o jeho vydání rozhoduje pražský městský soud,“ upřesnila v úterý Kopecká.

Celou operaci řídila podle ní americká FBI, jejíž členové se osobně zúčastnili pražského zadržení Naskovce. Českým policistům přitom stačil jen pouhý týden na to, než jej po obdržení základních informací z USA našli v Praze 7. Tam ve Veletržní ulici měl Naskovec zhruba čtyři roky pronajatý byt, paradoxně jen několik desítek metrů od policejního prezidia.

Tento kyberzločin vážně ohrožoval americké a evropské finanční instituce a jejich klienty.
americký státní návladní Preet Bharara

„Šlo o zneužívání kreditních a platebních karet, ke kterým podezřelí jako organizovaná skupina získávali data na internetu. Činili tak od poloviny roku 2007 až do současnosti,“ podotkla Kopecká s tím, že v USA hrozí Naskovcovi 39,5 roku vězení.

Je tam podezřelý z trestných činů spolčení za účelem spáchání počítačového podvodu, také ze spolčení ke spáchání podvodu prostřednictvím přístupového zařízení (tzv. skimming) a z krádeže identity za přitěžujících okolností. Newyorský státní návladní Preet Bharara již Naskovce z těchto činů obvinil.

Fiktivní call-centrum

Podle něj se dopouštěl útoků na evropské a americké finanční instituce, při nichž měl spáchat přes pět tisíc podvodů pomocí více než dvou tisíc ukradených identit. Kopecká k tomu uvedla, že organizovaný gang lákal lidi na internetové stránky CallService.biz a fiktivní call-centrum, kde jim sliboval různé bankovní služby. Poškození pak udávali svá osobní data, které skupina následně zneužila.

„Tento kyberzločin vážně ohrožoval americké a evropské finanční instituce a jejich klienty. Stránky Dmitrije Naskovce byly v podstatě on-line bazarem pro nebezpečné zloděje identit. Byly obzvláště nebezpečné, protože byly údajně navržené speciálně pro obcházení běžných bezpečnostních opatření, na které se banky a jejich klienti spoléhají,“ uvedl Bharara.

Při paralelní operaci ve stejném čase byl v Bělorusku zadržen Naskovcův údajný komplic Sergej Semaško. Na vyšetřování se podílí i Litva, kde policie zabavila počítač, který stránky hostoval. V New Yorku byl zároveň zadržen Lewis Kaplan, jenž doménu CallService.biz zaregistroval.

Reklama

Výběr článků

Načítám