Hlavní obsah

Vedoucí katedry Jihočeské univerzity opisoval

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucí katedry společenských věd na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích docent Miroslav Sapík podle zjištění komise opisoval v několika svých pracích a kvůli plagiátorství po dohodě ve středu opustil akademickou půdu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu to řekla děkanka fakulty Alena Hošpesová. „S panem docentem jsme po dohodě ukončili pracovní poměr. Důvodem je, že v některých publikačních výstupech převzal části od jiných autorů a necitoval je obvyklým způsobem,“ upřesnila.

Děkanka vycházela ze závěrů komise, kterou nechala sestavit poté, co anonym oznámil rektorovi univerzity Václavu Bůžkovi, že docent Sapík ve dvou předložených textech opisoval.

„Anonym byl podepsaný jako studenti Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a rektor jej obdržel 26. března. Komise shledala, že fakta jsou pravdivá,“ uvedla Hošpesová s tím, že opisování se netýkalo pouze textů, které anonym předložil. Plagiátorství se Sapík dopouštěl podle Hošpesové v průběhu několika let.

Děkanka nyní zvažuje, zda kauzu předá policii. Žádná další opatření ale nechystá, protože, jak zdůraznila, jedná se o selhání jednotlivce. Fakulta již na uvolněné místo vypsala výběrové řízení.

Docent Sapík čerpá v současné době dovolenou a včera nebyl k zastižení.

Reklama

Výběr článků

Načítám