Hlavní obsah

Policie už ví, kdo hrozil smrtí v plynu rodině popálené Natálky

Právo, Aleš Honus

Všichni do plynu! Nejprve Anna Siváková, potom Natálka a nakonec i její otec a další tři děti. Takový vzkaz dostala letos do poštovní schránky romská rodina, na kterou před rokem, přesně 18. dubna, zaútočila skupina žhářů ve Vítkově. Policie se anonymní výhrůžkou zabývala už od ledna a zdá se, že byla úspěšná - ve čtvrtek potvrdila Právu, že už zná jméno podezřelého.

Foto: Aleš Honus, Právo

Rok po útoku žhářů ve Vítkově se bude Natálka učit samostatně chodit a čekají ji další operace.

Článek

„Ještě teď z toho mám husí kůži. V obálce byla vystřižená novinová fotografie celé naší rodiny. Propiskou tam bylo napsáno, že půjdeme do plynu. Čísla na fotografiích označovala pořadí. Já jsem měla jedničku, Natálka dvojku,“ popisuje obsah doručené obálky Anna Siváková.

Mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská ve čtvrtek řekla, že policie vypátrala pravděpodobného autora dopisu.

„Kriminalisté spolupracovali s kolegy z policejního prezidia a vyžádali si několik znaleckých posudků. Díky této intenzivní práci přibyl koncem března do mozaiky poslední střípek a kriminalisté nyní mohou konstatovat, že znají totožnost podezřelé osoby,“ řekla mluvčí.

Podezřelý zatím nebyl obviněn, pravděpodobně se tak ale stane v nejbližších dnech. Případ policie zatím šetří pro podezření z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Během roku, který uplynul od žhářského útoku, se rodina s jinými výhrůžkami naštěstí nesetkala. Přesto však v posledních měsících zažila sérii nepříjemných překvapení, a to když obdržela celý text obžaloby, kterou se začne v květnu zabývat ostravský krajský soud.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Proces se žháři z Vítkova začne 3. května

Hlavní líčení se čtyřmi neonacisty, kteří jsou obžalovaní kvůli loňskému žhářskému útoku na dům romské rodiny ve Vítkově, začne 3. května. Ve středu o tom...

Výběr článků

Načítám