Hlavní obsah

Muž, který znásilnil dívku před očima rodičů, jde na 12 let do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Za pokus vraždy, znásilnění a porušování domovní svobody půjde Antonín Zigmund do vězení na 12 let. V pátek o tom rozhodl Krajský soud v Plzni. Před dvěma roky ho přitom soud podmíněně propustil z vězení, kde si odpykával trest za loupeže.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Antonína Zigmunda přivádí eskorta do soudní síně

Článek

Osmadvacetiletý muž, který podle psychiatrů trpí sexuální deviací, znásilnil loni v říjnu sedmnáctiletou dívku přímo před očima jejích rodičů, kteří oba mají problémy s pohyblivostí po mozkové obrně. Nožem přitom pobodal otce, když se pokoušel dceru chránit.

Soud při rozhodování o výši trestu vycházel ze starého trestního zákona, kde je sazba pro obžalovaného příznivější, tedy v rozmezí 12 až 15 let. Zodlednil přitom, že trestný čin vraždy nebyl dokonán a že obžalovanému bude ještě doměřen zbytek trestu za porušení podmínky, uvedl předseda senátu Přemysl Špicar.

Drama se odehrálo 29. října v jednom z bytů v Brněnské ulici. Dívku znal Zigmund od dětství. Osudný den ji potkal v nákupním centru a večer se za ní vydal domů. Dveře bytu mu po opakovaném zazvonění otevřel otec dívky. Zigmund ho rukama dostrkal do obývacího pokoje, kde jej mlátil do obličeje a když muž upadl na zem, tak do něho ještě kopal . Přitom mu vyhrožoval stejně jako jeho manželce, která chtěla volat policii, zabitím.

Je to nepopsatelný pocit, když se koukáte na to,jak ubližují vašemu dítěti a nemůžete mu pomoci. Klidně bych i zemřel.
otec dívky

Dívce dal facku a rozkázal jí, aby si svlékla prádlo. Když se její otec snažil násilníkovi v sexu zabránit, třikrát ho bodl kuchyňským nožem. Pak mu nařídil, aby zůstal v obýváku i se svojí ženou.

„Před zraky rodičů přehnul dívku přes opěradlo křesla a pokusil se jí análně zneužít. Poté ji přinutil si kleknout a přinutil ji s nožem na krku uspokojovat ho orálně,“ uvedla před soudem státní zástupkyně Václava Brýdová.

Otec vyběhl na chodbu a přivolal pomoc

Když se otec dívky pokusil přivolat pomoc z okna, násilník mu vyhrožoval zabitím. Muži se nakonec podařilo vyběhnout na chodbu a povykem zburcovat sousedy Ti přivolali policii a záchranku. Násilník mezitím z domu utekl a schovával se venku mezi zaparkovanými auty. Tam ho také dopadli kriminalisté.

„Je to nepopsatelný pocit, když se koukáte na to,jak ubližují vašemu dítěti a nemůžete mu pomoci. Klidně bych i zemřel, kdybych tím pomohl odvrátit řádění toho chuligána,“ řekl v rozhovoru pro Právo otec znásilněné dívky.

Po prožitém násilí má dívka psychické problémy

Ta podle odborníků trpí po prožitém sexuálním násilí doprovázeném krvavým útokem na rodiče psychickou poruchou, neboť, jak znalci řekli před soudem, prožité trauma se vymykalo svou intenzitou a obsahem běžným lidským zážitkům.

„Vzpomínky se jí pořád vracejí. Stále přitom prožívá úzkostlivé stavy. Je to jako noční můra. Po takhle těžkém traumatickém zážitku u ní došlo k narušení intimity. Zda se s tím časem dokáže vyrovnat není vůbec jisté. Terapie může trvat roky,“ řekla před soudem psycholožka Pavla Chodorová.

Dívka má i problémy ve škole. Nedokáže se soustředit na učení, výrazně se zhoršila v prospěchu a dokonce hrozí, že propadne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám