Hlavní obsah

Soud potvrdil trest muži za protižidovské verše na záchodcích

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Nestává se příliš často, aby se soudy zabývaly nejrůznějšími nápisy na veřejných záchodcích či toaletách pohostinských zařízeních. Možná i s tím počítal Ondřej Králík z Brna, když před dvěma lety vyvěsil na pánských toaletách jedné z brněnských čajoven v takzvaných WC novinách svůj veršovaný protižidovský pamflet. Krajský soud v Brně mu za to ve čtvrtek potvrdil osmiměsíční trest s odkladem na dva roky

Článek

Králík chtěl podle svých slov udělat dojem na arabskou dívku, s kterou do podniku chodil mladík oblečený v tričku s nápisem Mosad, což je Izraelská tajná služba.

„Tehdy Izrael zrovna bombardoval Palestinu. Ten text měl ad absurdum ukazovat nenávistné klišé pseudoideologií. Záchodky jsou sice v čajovně veřejně přístupné, ale není to žádný reprezentativní prostor. Dal jsem to tam z čistě prozaických důvodů, ale uznávám, že to byla hloupost,“ snažil se soudce pohnout ke shovívavosti Králík.

„Je to zjevná ironie a snaha vyvolat v onom WC deníku nějakou diskuzi. Byla by přece škoda, aby měl můj klient kvůli takové blbosti záznam v rejstříku,“ přizvukoval Králíkův obhájce. „Používat slovo hloupost v souvislostmi s událostmi, které stály život milióny lidí, vypadá nepřístojně,“ kontrovala státní zástupkyně.

Soudci odvolacího brněnského Krajského soudu v čele s Marií Večeřovou byli nakonec neoblomní a Králíkovi potvrdili trest uložený místním městským soudem za hanobení rasy, národa a podporování hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám