Hlavní obsah

Pitr se angažuje v podvodech s alkoholem, tvrdí detektivové

Právo, Jakub Troníček
Praha

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, odsouzený na pět let do vězení za daňové úniky, se zřejmě podílí na rozsáhlých machinacích na černém trhu s alkoholem, při kterých stát přichází o miliardy korun.

Článek

Právu to řekl jeden ze soukromých detektivů, kteří na objednávku velkých likérek podvody s alkoholem na českém trhu čtvrt roku mapovali.

Na alarmující závěry jejich šetření o podílu nelegálního alkoholu v řádech desítek procent upozornil jako první server Aktuálně.cz.

Pitr se přitom do obchodů s pančovaným alkoholem podle všeho zapojil přes prostředníky. „Sám nikde nefiguruje, vše řídí přes své lidi tady v republice,“ uvedl k tomu pro Právo detektiv.

Např. Pitrův blízký spolupracovník a bývalý policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Žákovec, který se podnikatelovi po jeho útěku do zahraničí staral v Česku o byznys, je podle obchodního rejstříku jednatelem likérky Gold Cock.

Vyrábí se z denaturovaného lihu

Podle zjištění soukromých detektivů přitom fungují podvody jednoduše – falešný alkohol se vyrábí z lacino nakoupeného a následně vyčištěného denaturovaného lihu, na který se ze zákona nevztahuje spotřební daň.

„Podíl pančovaného alkoholu na trhu odhadujeme mezi 20 a 25 procenty,“ poznamenal k tomu detektiv s tím, že stát tak na spotřební dani přichází až o 4 miliardy ročně. Zároveň dodal, že levný falešný alkohol se kromě tržnic, hospod nebo diskoték objevuje také v největších supermarketech.

„Běžně se tam v akcích prodávají litrové láhve alkoholu za nějakých 60 až 70 korun, přitom taková částka v normálním případě nestačí ani na samotnou daň,“ vysvětlil. Podle něj o rozsahu machinací s alkoholem svědčí i fakt, že stát na spotřební dani z alkoholu vybírá stále méně peněz, i když daň samotná naopak stoupá.

Právě to ale popírá celní správa, která má výběr spotřební daně na starost. Podle jejího mluvčího Jiřího Bartáka poklesl výběr daně z lihu jen mírně v roce 2009, a to kvůli poklesu celkového výkonu ekonomiky.

Server Aktuálně.cz s odkazem na výpovědi samotných aktérů podvodů informoval, že podíl nelegálního alkoholu je až 50 procent, tedy že zhruba každá druhá láhev na trhu je falešná, celní správa ale tyto odhady považuje za nadsazené. Podle Bartáka pochází z nelegálních zdrojů přibližně deset až patnáct procent alkoholu na tuzemském trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám