Hlavní obsah

Ocenění od prezidenta si vysloužila i pomoc při probodnutí srdce třískou

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video

Na Pražském hradě byly ve středu odpoledne uděleny prestižní ceny za záchranu života - Zlaté záchranářské kříže za rok 2009. Ceny předal prezident Václav Klaus. V rámci soutěže jsou udělovány ceny v šesti základních a třech partnerských kategoriích.

Článek

Jedním z oceněných byl i lékař Michal Brázdil, který loni v srpnu zachránil život 27letému muži, kterému na pile na Olomoucku probodla tříska o velikosti atletického oštěpu srdce. Muž byl na pile nalezen v bezvědomí, s 1,5 centimetrů širokým otvorem v hrudi. Záchranář jej na místě resuscitoval 53 minut.

Výjimečnou odvahu a profesní čest zdravotní sestry prokázala také Tereza Kostková, která neváhala a spustila se hluboko do jeskyně pro záchranu života neznámého muže.

Oceněny byly i týmy profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří se velkou mírou podílely na evakuaci osob ze zatopených rodinných domů zasažených přívalovými dešti při tzv. „bleskových“ povodních v červenci loňského roku.

Cena za záchranářský čin laiků

Značná pozornost byla věnována i studentovi Matěji Novákovi, jenž zachránil život mladé ženě, která vypadla z okna.

Při cestě k přátelům si student Novák všiml, že v pátém patře panelového domu se za okenní parapet drží mladá žena, která shodou nešťastné náhody vypadla z okna, když si všimla svého dítěte, jak leze na okno.

Při pádu se zachytila za okraj okna a visela několik minut ve výšce pátého patra panelového domu. Novák spočítal poschodí, z němž Vietnamka visela, do kterého hned vyběhl. Na dveřích viděl vietnamské příjmení. Následně vykopl dveře a utíkal k oknu, odkud ženu vytáhl.

Ta bezprostředně poté upadla do bezvědomí. V bytě jí poskytl první pomoc a zavolal záchrannou službu. Jednoznačně této ženě zachránil život, neboť již byla na pokraji vyčerpání a následný pád by zřejmě nepřežila.

Cena za nejkurióznější záchranářský čin

Záchranář středočeské záchranné služby Petr Tomáš se zásadním způsobem zasloužil o úspěšnost 43 minut trvající resuscitace 13letého chlapce. Navíc v improvizovaných podmínkách chladil chlapcovo tělo taškami se sněhem.

Třináctiletého chlapce postihla náhlá zástava oběhu doma při vstávání do školy. Chlapec byl resuscitován otcem dle instrukcí operátorky linky 155 jedenáct minut do příjezdu posádky záchranné služby. Následná rozšířená resuscitace posádkou trvala do obnovení srdeční akce dalších 32 minut.

Pacient byl v průběhu resuscitace 4x defibrilován. Vstup do cévního řečiště byl vzhledem ke zkolabovaným periferním žilám proveden Tomášem alternativním řešením – nitrokostně. Jednou z mnoha komplikací resuscitace byl masivní otok plic. Vzhledem k délce resuscitace se Tomáš rozhodl využít v tu dobu dostupný přírodní sníh a malého pacienta chladil.

V tomto případě se alternativní chlazení stalo důležitým prvkem v souboru úkonů, které vedly k záchraně pacienta a zejména k tomu, že je bez jakéhokoliv neurologického postižení i přes značnou dobu trvání zástavy srdce.

V průběhu hospitalizace se nepodařilo zjistit příčinu náhlé zástavy oběhu. Pacient byl po 36 dnech propuštěn z nemocniční péče a dokonce stihl dokončit probíhající ročník na víceletém gymnáziu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám