Hlavní obsah

Soud po odvolání zprostil extrémisty viny za útok na koncert

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v úterý vyhověl odvolání dvou extrémistů odsouzených za předloňský útok na punkrockový koncert v Rýmařově na Bruntálsku. Jedním ze zproštěných je David Vaculík, který je obžalován s dalšími třemi muži také ze žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík při vynesení rozsudku.

Článek

Původně Vaculíkovi Okresní soud v Bruntále vyměřil půlroční podmíněný trest, jeho kamarád Tomáš Vassiov dostal loni dva roky nepodmíněně. Úterní zprošťující verdikt je pravomocný. Předseda odvolacího soudu, ke kterému se oba obžalovaní odvolali, připustil, že oba skutečně na místě mohli být.

„Zjištěné poznatky mají povahu určitých indicií a zakládají podezření, že obžalovaní se poblíž místa útoku nacházeli. Nicméně důkazy jsou nepřímé a nedostatečné,“ konstatoval soudce Milan Ihnát.

Pravděpodobné dovolání

„Nikdo z poškozených je nepoznal,“ dodal s tím, že policie a státní zastupitelství neodvedli dobrou práci. Proti rozsudku již není možné řádné odvolání. Státní zástupce ale zvažuje možnost podání mimořádného dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Je to velmi pravděpodobné, uvažuji o tom,“ řekl s tím, že je nadále přesvědčen o vině obou obžalovaných.

Útočníci byli maskovaní

Početná skupina maskovaných extrémistů napadla několik lidí, kteří na podzim předminulého roku navštívili koncert v Rýmařově na Bruntálsku. Útočníci nejprve vhodili dýmovnici do místního klubu a poté, co návštěvníci začali vybíhat ven, začali je mlátit tyčemi a teleskopickými obušky.

Jeden z napadených návštěvníků koncertu utrpěl otřes mozku a zlomeninu nosu. Se zraněním se léčil dva měsíce. Po incidentu se útočníci rozprchli, policisté o hodinu později část skupiny zadrželi v nedalekém Bruntále.

Mezi nimi byli i právě Vaculík a Vassiov. Zatímco prvního jmenovaného do soudní síně přivedli členové zásahové jednotky vězeňské služby, druhý je vyšetřován na svobodě a vyhlašování rozsudku se neúčastnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám