Hlavní obsah

U soudu stanul muž, který zastřelil ženu před očima jejich dcery

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Osmatřicetiletý René Zapletal z Vítkova na Opavsku stanul v pondělí před ostravským krajským soudem. Obžaloba mu klade za vinu, že loni v létě zastřelil bývalou přítelkyni, a to před zraky jejich ani ne dvouleté dcery. Motivem byla žárlivost. Zapletal střelbu přiznal, tvrdí ale, že střela vyšla náhodou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný René Zapletal u soudu odmítl vypovídat. Dříve přiznal, že ženu zastřelil, prý ale šlo o nešťastnou náhodu.

Článek

Tragédie se odehrála loni 16. srpna v jednom z bytů ve Vítkově, kde ženu, se kterou už několik měsíců nežil, přistihl s milencem. Došlo k hádce, která vyvrcholila střelbou z malorážky. Ženu zasáhl do hlavy, po průstřelu mozku jí už přivolaní lékaři nedokázali pomoci.

„Žena i přes okamžitě poskytnutou lékařskou pomoc ještě téhož dne zemřela,“ řekl u soudu státní zástupce David Bartoš.

Dcera byla vzhůru, říkal jsem jí, ať se podívá, jaká je máma k.... Pak jsem se otočil a odcházel jsem pryč. Asi jsem zakopl o koberec a přitom jsem zmáčkl spoušť.
René Zapletal

René Zapletal, který má kromě dvouleté dcery ještě další čtyři děti z předchozích vztahů, je podle svědků člověkem s konfliktní povahou. „Moji sestru napadal už dříve, proto se od něj odstěhovala. Už měsíc před tou tragédií ji zmlátil tak, že musela jít k lékaři. Pronásledoval ji,“ řekl novinářům bratr zavražděné ženy.

Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat, soudce proto přečetl protokol z policejního výslechu. V něm Zapletal popisoval problematické soužití s partnerkou, která podle jeho slov často trávila večery po restauracích a byla mu nevěrná.

Usiloval o návrat ženy

Přestože už spolu nebydleli, snažil se ji navštěvovat a přimět, aby se k němu vrátila. Když pak v osudnou noc zjistil, že u přítelkyně přespává jiný muž, vzal malorážku a začal číhat za dveřmi bytu. Když se dveře po několika hodinách otevřely, vnikl dovnitř a začal svému sokovi vyhrožovat.

„Když pak vypadl z bytu, šel jsem za ní do pokoje. Dcera byla vzhůru, říkal jsem jí, ať se podívá, jaká je máma k.... Pak jsem se otočil a odcházel jsem pryč. Asi jsem zakopl o koberec a přitom jsem zmáčkl spoušť,“ řekl. Podle státního zástupce se však tuto obhajobu při vyšetřování podařilo spolehlivě vyvrátit.

V následujících dnech bude proces pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by měl být vyhlášen příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám