Hlavní obsah

První domácí vězeň se opil, napadl muže, ale do vězení nejde

Loučovice

Štefan Rolník z jihočeských Loučovic je historicky prvním českým domácím vězněm. Po pár týdnech však nařízení soudce porušil. Moc dobře věděl, že stačí jedno porušení pravidel a půjde na osm měsíců za mříže. Alkohol ho ale zlákal.

Článek

Několikrát se opil a skončil dokonce na záchytce. Koncem března dokonce v opilosti napadl partnera své bývalé družky.

Štefan Rolník si domácí vězení vysloužil právě za to, že se v opilosti popral s přítelem své bývalé družky. Od 1. února musel trávit všechny víkendy a každý všední den od osmi hodin večer do pěti ráno v dřevěné boudě, která je jeho domovem.

Další podmínkou bylo, že se vyvaruje pití. O tom, že to zvládne, v té době vůbec nepochyboval. „Musím to vydržet. Nedělám to kvůli sobě, ale kvůli dětem. Kvůli dětem udělám všechno,“ říkal Rolník ještě v únoru 2010.

Své předsevzetí však porušil. „Byl opilý a nechtěl opustit náš byt, tak jsme zavolali policii,“ říká Martina Caisová, bývalá družka Štefana Rolníka.

Dostal ještě jednu šanci

Už to všechno stačilo k tomu, aby ho soudce poslal do vězení. Nakonec mu dal ale ještě jednu, prý poslední šanci.

„Sám projevil zájem o dobrovolný pobyt v psychiatrické léčebně kvůli odvykací kůře závislosti na alkoholu,“ řekl soudce Okresního soudu Český Krumlov Ondřej Círek.

„Já jsem kompetentní jenom říct, že se u nás dobrovolně léčí a že chce mít klid na léčbu,“ řekl Jiří Dvořáček, primář psychiatrické léčebny Červený Dvůr. Rolník musí v léčebně vydržet minimálně tři měsíce. Pokud opět zklame, vězení ho nemine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám