Hlavní obsah

Policie v Nymburku zatkla bojovníka za práva otců Fialu

– Nymburk

Policie v pátek v Nymurku zatkla aktivistu za práva otců ze sdružení K213 Jiřího Fialu. Podle mluvčí nymburské policie Petry Potočné tak učinila na základě příkazu, který vydal Okresní soud v Kladně. Případ se podle dostupných informací týká blokády státního zastupitelství v Nymburku.

Foto: ČTK

Policie zatýkala šéfa sdružení K213 Jiřího Fialu už před dvěma lety.

Článek

"Byl kontaktován policií a zřejmě dnes bude rozhodnuto o tom, zda obžalovaný bude či nebude vzat do vazby," řekl v pátek soudce Jan Podaný z kladenského okresního soudu.

Fiala je podle něj stíhán za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. "Jde skutečně o blokádu státního zastupitelství v Nymburce," potvrdil soudce. Konkrétnější informace ale neměl k dispozici. Zatykač byl pode něj na Fialu vydán letos 26. března.

Aktivisté, kteří nejsou spokojeni s rozsudky českých soudů kvůli svěřování dětí do péče matek, protestovali v minulosti například před brněnským Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí nebo blokovali budovu ministerstva práce a sociálních věcí, kam nechtěli vpustit tehdejšího ministra Petra Nečase.

Obvodní soud pro Prahu 2 již v únoru zprostil návrhu na potrestání Fialy a dalšího aktivisty za práva otců Jiřího Štefka za to, že začátkem dubna 2008 blokovali vstup do jednací síně Městského soudu v Praze. Podle dřívějších rozhodnutí soudů se dopustili pohrdání soudem a výtržnictví, verdikt pak ale zrušil Nejvyšší soud. Prvoinstanční soud poté dospěl k závěru, že jejich jednání nebylo trestným činem. Fiala původně dostal dvouměsíční trest vězení, Štefkovi soudy uložily podmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám