Hlavní obsah

Každý druhý řidič pod vlivem alkoholu unikne trestu

Právo, Vladimír Čechlovský, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina všech řidičů přistižených v Česku pří jízdě pod vlivem alkoholu vyvázne bez trestu. Jen v minulém roce totiž úředníci správních orgánů a soudci nechali promlčet nebo odložili 14 500 takových případů z celkových téměř 30 tisíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie dlouhodobě eviduje počet řidičů přistižených s alkoholem v krvi a ministerstvo dopravy zase sleduje počty těch, kteří dostali v roční zákonné lhůtě od spáchání tohoto činu trest. Ze zjištění České televize vyplývá, že například v roce 2008 bylo přistiženo 27 868 řidičů, že požili alkohol, ale potrestáno bylo jen 13 386.

„Ten rozpor rozhodně není nijak příznivý. V řadě případů byla znevážena práce mých kolegů policistů,“ komentuje uvedená čísla ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil.

„Vzhledem k tomu, že my klademe velký důraz na boj proti alkoholu za volantem, tak mě ta čísla zarážejí,“ uvedl zase ministr dopravy Gustav Slamečka.

Podle ministerstva dopravy je otázkou, zda je chyba na straně řidičů-přestupců, kteří záměrně prodlužují správní řízení, nebo na straně úředníků.

Tragická bilance

Řidiči loni v Česku zavinili pod vlivem alkoholu 5725 nehod. Evidováno při nich bylo 123 usmrcených, což je o 53,8 procenta více než v roce 2008, a 2658 zraněných. V reakci na tuto tragickou bilanci Tržil začátkem letošního roku rozhodl, že dechové zkoušky řidičů se budou muset provádět při každé silniční kontrole.

Tržil ujišťuje, že trestány jsou pouze případy, kdy řidič nadýchá více než 0,24 promile. Zaprotokolovat ovšem policisté při kontrole musí každý takový přestupek, i kdyby dechová zkouška ukázala jen zbytkový alkohol.

Například Autoklub ČR proto považuje za logické, aby se místo nulové tolerance povolilo legislativní změnou 0,2 promile. Řidič by si tak mohl před jízdou vypít třeba jedno malé pivo a úřadům by ubyla práce s řešením těchto případů.

Podle dopravní policie by ale větší tolerance k alkoholu za volantem k bezpečnosti silničního provozu rozhodně nepřispěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám