Hlavní obsah

Bývalí důstojníci StB podpláceli policistu, trestu se ale vyhnou

Právo, Patrik Biskup

Ještě než mohl o případné vině bývalých důstojníků komunistické státní policie (StB) rozhodnout soud, sami se přiznali k tomu, že si od zkorumpovaného policisty kupovali informace pocházející z interní databáze ministerstva vnitra. To, že si muži z Plzeňska sami posypali hlavu popelem, jim pomohlo k tomu, že pražská státní zástupkyně rozhodla o podmíněném zastavení jejich trestního stíhání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Pokud ve stanovené lhůtě dvanácti měsíců budou sekat latinu, žádný postih jim nehrozí a musí se na ně hledět jako na netrestané.

„Byly splněny zákonné podmínky pro to, aby státní zástupce mohl tento postup aplikovat. Mezi ně patří i doznání,“ řekla ve středu Právu šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Podle ní musí dotyční vést během zkušební doby řádný život.

„Když se v podmínce dopustí jakéhokoliv protiprávního jednání, trestní řízení bude pokračovat. V opačném případě budou mít jako osoby, které se osvědčily, čistý trestní rejstřík,“ vysvětlila Pokorná.

Policistu čeká soud

Oba bývalí estébáci ve věku 54 let byli na přelomu roku obviněni z trestného činu podplácení. Za přísun citlivých informací o zájmových osobách měli platit šéfovi policejního oddělení na Zahradním Městě. Toho státní zástupkyně stíhá za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. V jeho případě ale trestní stíhání dál probíhá a policista skončí u soudu.

„U něho nejsou splněny podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání. Jeho jednání je společensky nebezpečnější než u spoluobviněných. On byl tím, kdo se nechal zkorumpovat a za peníze předával informace získané neoprávněnými lustracemi v interních databázích,“ řekl zdroj obeznámený s vyšetřováním případu.

Jak Právo zjistilo, od obviněného policisty kupovali informace dva majitelé pražské společnosti provozující informační a zpravodajskou kancelář. Z veřejně přístupných údajů v archívu bezpečnostních složek ministerstva vnitra je zřejmé, že oba muži byli od osmdesátých let ve službách StB a dotáhli to až do hodnosti kapitána.

Jeden pracoval na hlavní správě kontrarozvědky pro boj s vnitřním nepřítelem a jeho náplní práce bylo pronásledování emigrantů. Druhý byl vysílán jako šifrant do zahraničí. Další indicie naznačují, že stíhaného policistu s nimi spojují právě estébácké aktivity z minulosti.

Informace se týkaly plzeňského podnikatele

Jak zpravodajci s nakoupenými informacemi naložili? Jejich advokát Petr Vlach pro to má vysvětlení: „Informace, které moji klienti získali od policisty, sloužily pouze pro jejich vlastní podnikatelské aktivity, a nikoliv pro potřeby třetí osoby. Konkrétně šlo o údaje, prostřednictvím kterých se chtěli dopátrat svého bývalého obchodního partnera a obnovit s ním spolupráci,“ konstatoval Vlach. Podle něho se během vyšetřování neprokázalo, že by tyto informace byly proti někomu zneužity a nebo byl v této souvislosti někdo ohrožen či vydírán.

Právu se podařilo zjistit, že jedním z těch, koho policista neoprávněně prolustroval a údaje o něm estébákům předal, je jeden plzeňský podnikatel. Jméno redakce zná, ale s ohledem na jeho bezpečnost ho zveřejňovat nebude.

„Proti rozhodnutí státní zástupkyně o podmíněném zastavení trestního stíhání podám stížnost. Až nyní jsem totiž zjistil, k čemu údaje o mé osobě sloužily. Tento týden u mě proběhla exekuce a její vykonavatelé měli takové informace, jaké mohou pocházet pouze z policejních databází. Například věděli, v kolika trestních věcech figuruji jako obviněný, svědek nebo oznamovatel,“ prohlásil muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám