Hlavní obsah

Policie při akci Dracula zatkla Rumuny podezřelé z padělání karet

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při mezinárodní policejní akci s krycím názvem Dracula policisté v Česku předvedli v úterý 31 cizinců, 28 z nich bylo zadrženo. Na deset členů skupiny byl vydán mezinárodní zatykač. Podíleli se na výrobě padělaných platebních karet.

Článek

„Rumunské orgány je viní ze založení zločinecké skupiny, vkládání nepravých dat do elektronických systémů, způsobení škody třetí osobě a podvodu. Za toto jednání jim v Rumunsku hrozí trest odnětí svobody až na dvacet let,“ řekl ve středu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Na osoby zadržené na mezinárodní zatykač podali policisté návrh na vzetí do předběžné vazby. Další zdržení byli obviněni z různých trestných činů.

Zadržení se podíleli i na další internetové kriminalitě prováděné formou skimmingu a phishingu. Zatím policisté zadokumentovali škodu dosahující částky 800 tisíc euro.

V Rumunsku proběhlo více než 90 domovních prohlídek, při kterých kriminalisté zadrželi asi 50 osob, akci řídil osobně rumunský policejní prezident. Jenom v České republice bylo do akce zapojeno 150 policistů.

„Rozsahem se jednalo o jednu z největších uskutečněných akcí tohoto druhu, a to jak na území České republiky, tak i v Evropě,“ doplnil Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám