Hlavní obsah

Narkoman měl zneužívat nezletilou dívku, od soudu jde bez trestu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě (KS) si ve středu vyslechl 28letý narkoman Tomáš Krybus z Kojetína na Přerovsku. Čelil obžalobě, že sexuálně zneužíval nezletilou dívku a zároveň ji zásoboval pervitinem.

Článek

„Jsem spokojen. Nemám k tomu co víc říct,“ řekl Právu bezprostředně po vynesení rozsudku Krybus, kterému v případě viny hrozilo až dvanáct let za mřížemi.

„Z lidského pohledu obžaloba může odpovídat skutečnosti. Z právního hlediska ale Krybusova vina prokázána nebyla,“ řekl k verdiktu předseda senátu KS Vladimír Hendrych.

Narkoman se se čtrnáctiletou dívkou, ještě školou povinnou, seznámil v Kroměříži v létě 2007. Děvče jej pak v Kojetíně začalo navštěvovat, přestalo chodit do školy a u Krybuse střídavě bydlelo. Podle obžaloby spolu začali žít i sexuálně, ačkoliv věděl, kolik je jí let.

Krybus, který, jak u KS sám přiznal, pervitin užívá už 12 let, měl navíc začít drogu dávat i nezletilé a nejméně v jednom případě jí měl pervitin píchnout přímo do žíly. Vinu však odmítl.

Nelze s jistotou konstatovat, že její tvrzení odpovídají realitě. Její výpověď rozhodně nemůžeme považovat za věrohodnou.
soudce

Tvrdil, že dívka měla s návykovými látkami zkušenosti už z dřívějška a drogu jí nedával. Souložit s ní začal až poté, co dovršila patnácti let. Jak si drogu obstarával a odkud ji mělo děvče, však odmítl uvést. Ze sexuálního zneužití obvinil jejího bratra a bratrance. Ti s ní podle něj měli mít pohlavní styk už když jí bylo 13 let.

Dívce je nyní sedmnáct let, absolvovala odvykací léčbu, ale závislosti na pervitinu se zatím úplně nezbavila. Vztah s Krybusem skončila po několika měsících, prý proto, že ji bil a vyhrožoval jí. Pervitin však užívala i poté. Sex s Krybusem v době, kdy byla ještě nezletilá, u soudu potvrdila. Naopak odmítla, že by ji zneužívali příbuzní.

Soud jí však neuvěřil a akceptoval obhajobu Krybuse. „Směrodatné pro nás byly posudky znalců. Ti konstatovali, že v důsledku dlouhodobého užívání drog, je osobnost dívky natolik degradovaná, že to u ní vylučuje schopnost své vjemy dlouhodobě a správně reprodukovat. Nelze s jistotou konstatovat, že její tvrzení odpovídají realitě. Její výpověď rozhodně nemůžeme považovat za věrohodnou,“ vysvětlil soudce Hendrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám