Hlavní obsah

Fetišista si zapomněl vzít prášek, za pokus zavraždit stopařku dostal 12 let

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

K dvanácti letům odnětí svobody odsoudil v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové sedmadvacetiletého Zdeňka Čapka za to, že se loni v říjnu pokusil na Havlíčkobrodsku zavraždit šestnáctiletou stopařku, když ji před tím pohlavně zneužil.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Čapek v jednací síni hradeckého soudu

Článek

Dívku naložil ve Světlé nad Sázavou a při cestě na Pelhřimov u obce Bystrá odbočil do lesa. „Chtělo se mi na záchod. Najednou jsem měl v hlavě nějaký zkrat a stopařku jsem dotáhl na mýtinu. Nechtěl jsem ji znásilnit, jenom osahat,“ vypověděl Čapek u soudu.

Dívku přes její odpor svlékl do naha a použil u toho hrubé násilí. „Asi třikrát jsem ji uhodil pěstí do obličeje,“ přiznal.

Uspokojil se tím, že svlečené děvče hladil na intimních místech a pak ze strachu, že ho dívka prozradí, se jí pokusil uškrtit. „Zabít jsem ji opravdu nechtěl, jen postrašit a donutit jí, aby to nikomu neřekla,“ uvedl.

Nakonec ji pustil a pomlácenou, odřenou a šokovanou dívku zachránil na silnici všímavý taxikář, který ji naložil do svého auta a počkal, dokud na místo nepřijeli její rodiče, které zavolala mobilem.

Nebylo tu co řešit. Obžalovaný se přiznal a jeho slova potvrzují i nalezené důkazy.
soudce

Děvče podle nálezu znalců v důsledku otřesného prožitku dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou s velmi nejistou prognózou. „Je od té doby labilní a agresivní. Hodně se to na ní projevilo,“ uvedla u soudu její matka.

U Čapka znalci diagnostikovali sexuální úchylku v podobě fetišismu a voyerství. V jeho bytě byla nalezena sbírka více jak pěti set kusů ženského prádla, které různým způsobem shromažďoval a používal pro své sexuální ukájení. Své problémy si uvědomoval a zhruba půl roku před činem dobrovolně vyhledal specialistu kvůli zahájení léčby. V den, kdy se skutku dopustil, si ale zapomněl vzít předepsaný medikament.

Nepravomocný rozsudek

„Nebylo tu co řešit. Obžalovaný se přiznal a jeho slova potvrzují i nalezené důkazy. Při úvaze o trestu jsme zohlednili doznání obžalovaného, jeho předchozí bezúhonný život a také sníženou ovládací schopnost v důsledku jeho zdravotnímu stavu,“ řekl při odůvodnění verdiktu předseda soudního senátu Jiří Vacek a připomněl, že podle platné trestní sazby mohl být trest o tři roky delší.

Rozsudek není pravomocný. Ačkoliv Čapek dívce a jejím rodičům poslal kajícnou omluvu, v níž napsal, že si je vědom, že jej čeká přísný trest, po poradě s advokátem si ponechal lhůtu k vyjádření. Lhůtu si ponechala i státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám