Hlavní obsah

Matka utekla z porodnice od dvojčat, ale v pátek večer se vrátila

Právo, René Chvalina
Pardubice
Aktualizováno

Z Pardubické nemocnice utekla ve středu před sedmou hodinou 39letá žena z Chlumce nad Cidlinou, která zde porodila zdravá dvojčata. Ponechala své chlapečky bez zájmu o jejich další osud lékařům a nemocnici tajně opustila jen v noční košili. Dvojčata byla jejím 12. a 13. dítětem. Žena se ale v pátek navečer k dětem vrátila.

Článek

„Žena je už zpátky v nemocnici, děti kojí a přebaluje. Prý vůbec neuvažovala o tom, že by je tady chtěla nechat," řekla policejní mluvčí.

Zdravotníci oznámili zmizení ženy, policisté našli romskou rodičku v jejím bydlišti v Chlumci nad Cidlinou. „Ženu našli policisté doma a upozornili ji, že vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu by měla být v nemocnici,“ řekla Právu policejní mluvčí Eva Maturová.

Žena policisty vypoklonkovala s tím, že lékaře nepotřebuje a o novorozená dvojčata nemá zájem. Jedenáct dětí, co už má, jí prý stačí víc než dost.

Na první pohled by mohlo jít o spáchání trestného činu opuštění dítěte, ale není tomu tak. Potvrzuje to i novela trestního zákoníku, která mluví jasně. Dvojčata totiž zanechala v nemocnici, takže je neohrozila na životě.

Pokud by se matka do šesti týdnů o své děti nepřihlásila, novorozenci by patrně skončili v kojeneckém ústavu. Poté by sociální pracovníci rozhodovali o tom, komu by se chlapci svěřili do péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám