Hlavní obsah

Stát musí obviněnému v kauze biolíh zaplatit 754 tisíc

Právo, Radim Vaculík

Zpackaná práce státních orgánů při vyšetřování domnělé korupční aféry známé jako kauza biolíh má pro český stát první nepříjemnou dohru. Jeden z původně sedmi obviněných, generální ředitel firmy Bioferm – lihovar Kolín Jaromír Janata (58), vysoudil ve středu na ministerstvu spravedlnosti zatím nepravomocně přes tři čtvrtě miliónu korun.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Odškodné přiřkl Janatovi soud za nezákonnou vazbu, v níž strávil od března do května 2006 téměř dva měsíce. V té době přitom nedostával svůj manažerský plat.

Chtěl sto miliónů

Janata, který je zároveň třetinovým akcionářem lihovaru, v žalobě požadoval 99,5 miliónu. Své trestní stíhání, které se táhlo od 6. března 2006 až do 9. července 2007, kdy bylo zastaveno, považuje za nezákonné.

Kromě ušlé mzdy mu Obvodní soud pro Prahu 2 přiřkl také peníze za náklady jeho advokáta. Celkem tedy soudkyně Věra Jachurová uložila ministerstvu zaplatit poškozenému podnikateli za nesprávný úřední postup a za nezákonné rozhodnutí přes 754 tisíc korun i s úroky.

Právu to řekla Jana Rennerová z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, která byla rozsudku přítomna. „Soudkyně přiznala žalobci ušlou mzdu nevyplacenou v důsledku vazby a ještě náhradu za právní zastupování. Takže vůbec nepřiznala majetkovou ani nemajetkovou újmu, poškození dobrého jména či podnikatelských záměrů, což žalobce požadoval,“ upřesnila.

Policie původně Janatu vinila z toho, že společně se spoluvlastníkem Biofermu Rostislavem Polákem poskytli lobbistovi Františku Vybíralovi 15 miliónů, které měly údajně sloužit na úplatky pro státní úředníky, aby kolínskému lihovaru pomohli získat miliardové státní zakázky na výrobu a obchod s biopalivy.

Peníze byly řádnou půjčkou

Jenže podle státní zástupkyně nešlo o trestný čin, protože poskytnuté peníze byly řádnou půjčkou. Podnikatel společně se svým právníkem Vladimírem Řičicou míní podat i přes částečný úspěch odvolání k pražskému městskému soudu.

Vadí jim také fakt, že soudkyně odmítla vyslechnout jak samotného Janatu, tak i jím navrhované svědky, například někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho a jeho tehdejší podřízené Hynka Vlase či Jaroslava Hrušku.

Jím navrhovaná trojice bývalých policistů je podepsána pod známou tzv. Kubiceho zprávou o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, která otřásla politickým děním v ČR krátce před parlamentními volbami v roce 2006.

Kauza biolíh byla v tomto dokumentu zmiňována jako hlavní důkaz o tom, že zločin již do státních úřadů prorostl. V případu byli totiž kromě Janaty a Poláka obviněni z patnáctimiliónového úplatkářství také vysocí ministerští a státní úředníci či lobbisté.

U všech státní zástupce stíhání zastavil a případ nikdy neskončil u soudu. Někteří z původně stíhaných už rovněž žádají soud o odškodnění za nezákonné obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám