Hlavní obsah

Podloudní obchodníci předstírali, že krachují, a vyprali stovky miliónů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Česká policie zabodovala v boji proti praní špinavých peněz. Stíhá trojici obchodníků s pohonnými hmotami, kteří měli „vyprat“ stovky miliónů korun. Podle informací Práva se jedná o skupinu kolem čtyřicetiletého podnikatele z Plzeňska, který přes své firmy prodal v České republice statisíce litrů nezdaněného benzinu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Obvinili jsme několik osob z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ potvrdil Právu dozorující žalobce Miroslav Pecka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Konkrétnější však být nechtěl. „O co jde, zatím nemohu sdělit, protože nadále probíhá vyšetřování. Vyhodnocujeme ještě poznatky získané prostřednictvím právních pomocí ze zahraničí, jako jsou například bankovní transakce,“ vysvětlil Pecka.

O podezřelé podnikatele se detektivové z útvaru odhalování korupce a finanční kriminality začali zajímat už v roce 2006. Tehdy zjistili, že prostřednictvím několika firem prodali během dvou let v ČR obrovské objemy benzínu dovezeného z Německa a z Rakouska, aniž by státu zaplatili stovky miliónů korun na spotřební dani a DPH.

Jenže obchodníkům se policisté dlouho nemohli dostat na kobylku, neboť samotné neplacení daně není trestné.

Navíc podnikatelé daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali tím, že daně platit chtěli, ale jejich firmám se nedaří a nemají peníze.

Vykazovali fiktivní operace

„K tomu, aby navodili dojem, že jejich firmy jsou na tom špatně a nemají na placení daní, vykazovali fiktivní finanční operace. Na to jsme přišli postupem času,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Papírově to tak vypadalo, že obchodníci jsou na pokraji krachu, ale ve skutečností měli obrovské zisky, za které si například kupovali nemovitosti ve Středomoří.

„Dotyční formálně daň přiznali, ale nezaplatili. V jejich jednání tak nebylo možné shledat všechny obligatorní znaky trestného činu krácení daně. Tak se hledala jiná právní kvalifikace,“ vysvětlil státní zástupce. Ten chce vyšetřování případu uzavřít ještě v tomto roce.

Stíhaní podnikatelé využili zavedení volného obchodu v rámci Evropské unie, kdy v květnu 2004 z hranic zmizely celní kontroly. Do té doby to fungovalo tak, že daň z přidané hodnoty a zároveň clo vybírali celníci přímo na hranicích při každé jednotlivé dodávce do ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám