Hlavní obsah

Polednová si odsedí jen půl trestu, potvrdili žalobci

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zástupci Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové i tamního krajského soud ve čtvrtek potvrdili informace Práva z minulého týdne, že někdejší dělnické prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové (88) byl šestiletý trest za účast na justiční vraždě Milady Horákové snížen na polovinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu.

Článek

Ženě tak zbývá ještě jeden rok za mřížemi, než může po dvou třetinách trestu požádat o podmínečné propuštění.

„Vrchní soud v Praze v plném rozsahu vyhověl naší stížnosti, proti únorovému usnesení Krajského soudu v Hradci Králové,“ uvedl náměstek krajského státního zástupce Pavel Hochmann. Krajský soud totiž v únoru rozhodl, že na Brožovou-Polednovou se vztahují tři amnestie z let 1953, 1955 a 1990 a na základě každé z nich by jí měl být trest snížen o dva roky. Na šest let do žaláře by tak vůbec neměla nastoupit.

Podle pravomocného verdiktu vrchního soudu, který nebyl veřejný dokud jej neobdrželi všichni zúčastnění, se však na Polednovou vztahuje jen amnestie z roku 1953 a částečně z roku 1990.

Vrchní soud vedle toho pravomocně zamítl i žádost Polednové o přerušení výkonu trestu, kterou podal její advokát v reakci na projednávání amnestií. O přerušení může totiž požádat odsouzený jen z důvodu vážné nemoci nebo těhotenství.

Reklama

Související články

Advokát Brožové požádal o přerušení trestu

Advokát nejstarší české vězeňkyně Ludmily Brožové-Polednové (88) v úterý požádal královéhradecký krajský soud o přerušení jejího šestiletého trestu za podíl na...

Soud rozhodl o osudu Brožové-Polednové

Pražský vrchní soud rozhodl ve středu v neveřejném jednání o dalším osudu bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové, která si už rok odpykává ve...

Polednová může jít z vězení už za rok

Pražský vrchní soud ve středu podle důvěryhodného zdroje Práva snížil na základě starších prezidentských amnestií dosavadní šestiletý trest bývalé dělnické...

Výběr článků

Načítám