Hlavní obsah

Pachatel uvěznil v garáži dva lidi a snažil se je upálit

Právo, Aleš Honus
Orlová

Z pokusu o vraždu policie obvinila 45letého muže, který v neděli po půlnoci podpálil v Orlové na Karvinsku garáž, ve které spali dva bezdomovci. Jednapadesátiletý muž a o čtyři roky starší žena se naštěstí probudili a podařilo se jim utéct. Nadýchali se ale kouře a museli být hospitalizovaní v nemocnici.

Článek

"Pachatel zvenku zajistil plechová vrata garáže a cíleně tak znemožnil jejich otevření. Před objekt poté naskládal různý materiál, který si přinesl, a zapálil ho. Věci začaly hořet a osoby uvnitř se ocitly v přímém ohrožení života. Mohly uhořet, nebo se udusit," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Nicméně si uvěznění bezdomovci ohně všimli včas a podařilo se jim přivolat policisty, kteří je z garáže vysvobodili.  Motivem útoku jsou zřejmě dlouhodobé spory.

„Jednou z prověřovaných verzí je, že zákeřný skutek obviněný spáchal vzhledem k dlouhodobým neshodám s mužem a ženou. Zřejmě se jim chtěl takto pomstít,“ řekla Štětínská. Dodala, že muž byl zatčen po několika dnech od útoku. Jde také o osobu, která se pohybuje mezi bezdomovci.

„Zadržený muž byl pod vlivem alkoholu a byl proto umístěn na protialkoholní stanici. Kriminalisté mu po vystřízlivění ve středu v dopoledních hodinách sdělili obvinění z pokusu trestného činu vraždy. Zákon stanoví trestní sazbu v rozmezí od patnácti do dvaceti let nebo výjimečný trest,“ dodala mluvčí.

Závažnost jednání pachatele lze dokládat i předběžným vyjádřením odborníka. „Pokud by podle znalce nebyl požár uhašen, rozšířil by se i do vnitřní části garáže, a to zejména díky hořlavému materiálu na vnitřní straně vrat a osobním věcem poškozených, které byly naskládány právě v blízkosti vrat,“ dodala Štětínská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám