Hlavní obsah

Extremisté v Ostravě napadli kapelu, zranili muzikanty a zničili kytary

Právo, Aleš Honus

Terčem útoku ze strany početné přesily údajných neonacistů se stali před několika dny členové těšínské punk-rockové kapely s názvem Psací stroy. Po útočnících sice pátrá policie, zranění muzikanti však ani v úterý nebyli ještě vyslechnuti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Členové kapely Psací stroy - Masar (vpravo) a Jahoo jsou po útoku na nemocenské, baskytaru útočníci zpřelámali na několik dílů.

Článek

Po útoku, který se odehrál v noci na neděli v průběhu festivalu levicových a anarchistických kapel u ostravského lesoparku Benátky, má přitom baskytarista zlomenou nohu v nártu a musí chodit o berlích,  zpěvák má kvůli silným pohmožděninám ruku v dlahách. Na hudebních nástrojích je škoda přes deset tisíc korun.

Incident se odehrál už v noci na neděli, policie o něm ale doposud neinformovala. Informace vyšly najevo až poté, co se v undergroundových kruzích na severu Moravy začalo mluvit o zorganizování benefičního koncertu, případně o založení sbírky na nové nástroje pro napadené hudebníky.

"Mlátili nás hlava nehlava"

„V sobotu jsme koncertovali v ostravském lesoparku Benátky. Když jsme pak s kytarami odcházeli na tramvaj, vyřítila se na nás z křoví skupina asi dvanácti maskovaných útočníků. V rukách měli teleskopické obušky a mlátili nás hlava nehlava,“ popsal incident zpěvák a baskytarista, který vystupuje pod přezdívkou Jahoo.

„Jeden z nich nakonec řekl - doufám, že vám to stačilo. Pak utekli. Hned jsme volali policii a také pořadatelům koncertu, aby si dali pozor,“ dodal muzikant s přezdívkou Masar, kterému útočníci ukradli kytaru. Baskytara, kterou měl s sebou jeho kamarád, je po útoku rozbitá na několik dílů. „Bez úhony vyvázl jen bubeník, který zůstal v areálu Benátek, a druhý kytarista, kterému se podařilo utéct,“ dodal Jahoo.

Podezřívají neonacisty

Za útokem s největší pravděpodobností stojí neonacisté. Na plakátech, které na akci zvaly, se totiž nachází logo subkulturního hnutí Good Night White Pride, které se ostře vymezuje vůči ultrapravicové scéně.

V Moravskoslezském kraji přitom nejde zdaleka o první útok skinů na punkrockový koncert. Podobný případ se odehrál před časem v Rýmařově na Bruntálsku, kde skupina vyholených mladíků napadla návštěvníky koncertu a několik jich lehce zranila. Tehdy byla policie úspěšná a krátce po incidentu zadržela alespoň část útočníků. Na lavici obžalovaných tak stanul mimo jiné i David Vaculík, který je jedním z obžalovaných v kauze žhářského útoku ve Vítkově. Soud mu za to loni na podzim vyměřil  podmínku, jeho kumpánovi Tomáši Vassiovovi dal dva roky nepodmíněně.

Policie napadené dosud nevyslechla

Na případu je přitom zvláštní, že policie ještě v úterý neměla informace o zranění napadených muzikantů a doposud je nestihla ani vyslechnout. „V současnosti případ prověřujeme a zatím policii není znám charakter zranění,“ řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková. Dodala, že hudebníci teprve vyslechnuti budou.

„Poškození na místě policistům sdělili, že v danou chvíli nechtějí, aby byli vyslýcháni, s tím, že učiní oznámení až v místě trvalého bydliště. Vysvětlili to tak, že jsou otřeseni a jejich stav není dobrý. O tom, že by mohlo jít o extremistický motiv, žádná informace na místě nepadla  Podle svědků byli útočníci ve sportovním oblečení, měli zahalené tváře a na hlavách čepice,“ dodala mluvčí.

Motiv by přitom byl policistům zřejmý, pokud by hned po útoku oslovili pořadatele akce. „Už před koncertem jsme měli signály, že se nějaký útok neonacistů chystá. Nečekali jsme ale, že jich přijde tolik a že budou čekat za rohem a napadnou první účastníky, kteří půjdou domů. Bohužel to odnesla ta kapela,“ řekl pořadatel akce, který se představil jako Lenoch.

Není bez zajímavosti, že místo nedělního incidentu se nachází vzdušnou čarou ani ne půl kilometru od osady Bedřiška, kde v polovině března došlo k dalšímu žhářskému útoku se zápalnou lahví, naplněnou prudce hořlavým éterem. V souvislostech s předchozími podobnými událostmi nelze vyloučit, že za oběma útoky by mohla stát stejná skupina lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám