Hlavní obsah

Za sedm let v kómatu má dělník dostat odškodné čtyři milióny

Právo, miv
Hodonín
Aktualizováno

Tečku za bezmála sedm let starou tragédií udělal ve čtvrtek Okresní soud v Hodoníně. V případě Antonína Trboly z Moravského Písku, který je po zasypání ve výkopu v kómatu odkázaný na pomoc rodiny, přiznal odškodné ve výši bezmála 4,6 milionu korun.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Hana Trbolová ukazuje fotku svého manžela Antonína, který je upoután na lůžko a po úraze již léta nekomunikuje s okolím.

Článek

Soud ovšem zohlednil již vyplacených 606 tisíc korun a tak má společnost Slokov podle zatím nepravomocného rozsudku odškodnit bývalého zaměstnance částkou 3 993 000 korun.

Manželka dělníka Hana Trbolová je připravena rozsudek akceptovat, právník firmy a zástupce pojišťovny Kooperativa se rozhodnou až na základě písemné podoby rozsudky.

Podle soudkyně Heleny Podveské dříve přiznaná náhrada za ztížené společenské uplatnění je nedostatečná. Trbola po nehodě, zaviněné zaměstnavatelem, nemá jen ztížené uplatnění, ale je zcela z života vyloučen.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Manželka těžce zraněného dělníka Hana ukazuje fotku svého muže z doby před úrazem.

Soudkyně při odůvodnění rozsudku upozornila, že předmětem sporu bylo výlučně odškodnění muže, který je již sedmý rok v kómatu. Pokud by se příbuzní domáhali odškodnění za radikální zásah do způsobu života rodiny, museli by tak učinit samostatnou žalobou.

„Já už na to nemám sil, chci, aby zaplatili a aby to skončilo. Jestli se budou soudit děti, nevím, ale já už nemůžu,“ řekla po soudu zničená Trbolová. Když právníci protistrany vylíčili soudu jejího manžela v době před nehodou jako obyčejného člověka, kterého bolela záda a pil alkohol, propukla v pláč.

Třicet minut pod vrstvou zeminy

Smutným zlomem v životě rodiny byl 14. srpen roku 2003. Toho dne Trbola, otec tří dětí a pracovník společnosti Slokov, vyrazil za prací na výkop kanalizace pro hospodu syna svého šéfa.

Příkaz zněl pracovat na kanalizační přípojce a muž, často nadřízenými využívaný na řešení akutních potíží a oprav, se dal do práce. Pracoval i v době, kdy se jeho spolupracovníci odebrali do pohostinství a to se mu stalo osudné.

Nezajištěný dvoumetrový výkop se sesunul a nešťastník strávil pod vrstvou asi 75 centimetrů zeminy až třicet minut. Následek je smutný. Lékaři mu sice vrátili životní funkce, poškozený mozek jej ale vyřadil ze života a nehybné tělo kdysi činorodého člověka dnes zvládne jen přežívat.

Manželka Hana Trbolová odešla z práce a o muže se stará, i když sama vážně onemocněla. Bez pomoci rodiny, známých a případně i placených pomocnic by se neobešla.

„Peníze nechci pro sebe, ale abych mu nějak zlepšila život. I když nám pojišťovny náklady proplácí, není to vše, co na čtyřiadvacetihodinovou péčí potřebujeme,“ řekla manželka.

Spolumajitel firmy Dušan Blahula mladší byl již dříve za chyby při stavbě přípojky a následném úrazu Trboly potrestán podmíněným trestem odnětí svobody v délce tří let s odkladem na osmnáct měsíců.

„Firma se tam dopustila čtyřiatřiceti porušení zákonů a norem,“ zdůraznil vinu Slokovu na úrazu právník Trbolové Marek Steiner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám