Hlavní obsah

Důchodce se zpovídá ze znásilnění nezletilé vnučky, nic si prý nepamatuje

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzou jedenasedmdesátiletého důchodce Jihočeského kraje, který na jaře 2008 znásilnil svou nezletilou vnučku ze Šumperska, se v úterý začal zabývat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Dívka podle obžaloby utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu s možností trvalých následků.

Článek

Zvrhlé praktiky obviněný s vnučkou prováděl v dubnu 2008 v domě své dcery. U soudu odmítl vypovídat, souhlasil jen s odpověďmi na otázky. S dívkou, jak vypověděl v přípravném řízení policistům, si prý nejprve povídal o sexuální výchově.

„To proto, že jsem věděl, že ji budou mít ve škole,“ uvedl s tím, že po smrti své manželky neměl partnerku a čtrnáct let před její smrtí ani pohlavní styk. „Žena totiž měla silnou cukrovku,“ vysvětlil policistům a dodal, že na podrobnosti svého jednání s vnučkou si nepamatuje.

Vinu přiznal, ale údajně nesouložil

Vinu ale přiznal. Odmítl však, že by s děvčetem souložil. „Dal jsem jí nejprve maminkovskou pusu a v tom okamžiku jsem se vzrušil. Pak jsem jí řekl, že něco zkusíme. Co následovalo dál, už nevím. Ztopořeným penisem jsem se jí asi dotkl, ale snad jen na těle. V pochvě jsem myslím nebyl. K ejakulaci určitě nedošlo. Ve svém věku už toho totiž nejsem schopen. Vnučka při tom nic nedávala najevo,“ popisoval dále obviněný.

Na dotaz soudce, zda se cítí vinen a lituje svého jednání, pak se slzami v očích odpověděl: „Lituji, že jsem se s ní zapomněl a neovládl se. Od té doby kvůli tomu nespím. Doufám, že se s ní nic špatného nepovleče, že bude naprosto v pořádku,“ reagoval muž a své jednání následně odůvodnil možnou psychickou poruchou.

„Nejsem násilné povahy. Mám však hučení v uších, které bych přirovnal k hučení vodopádu nebo tryskového letadla. Když to přijde, jako bych měl výpadky vědomí. To možná může za to, co jsem udělal,“ tvrdil soudcům muž.

Rozsudek se očekává v květnu

Jednání u olomouckého KS má pokračovat i ve středu. Rozsudek ale bude vynesen až v květnu. „Máme k dispozici dva rozporuplné znalecké posudky. Jeden říká, že obžalovaný je v pořádku, druhý, že jeho rozpoznávací schopnosti jsou téměř nulové. Proto jsme nechali odborníky z Fakultní nemocnice v Olomouci vypracovat třetí. Ten však ještě nemáme, a tak je nutné věc odročit,“ zdůvodnil novinářům předseda senátu Vladimír Hendrych.

Reklama

Výběr článků

Načítám