Hlavní obsah

Bývalý rozhodčí honil v ponožkách lupiče

Právo, Pavel Karban
Karviná

Odvahu a rychlé nohy prokázal před pár dny pětapadesátiletý Vladislav Suchánek z Karviné-Hranic. Sedmadvacetiletého zloděje, který se vloupal v noci do jeho domu, honil po ulici pouze v ponožkách. Za lupičem utíkal bývalý fotbalový rozhodčí asi půl kilometru, pak lupiče zatkli policisté.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vladislav Suchánek z Karviné chytil lupiče, který ukradl peníze z 15 rodinných domků.

Článek

Zloděj, který vykrádal domy spících lidí, trápil Karvinou od loňského listopadu. Nakonec mu policisté prokázali 15 případů vloupání do rodinných domů se škodou přes 50 tisíc korun.

„V závěru loňského roku byl propuštěn z výkonu trestu a hned začal krást,“ řekl na adresu recidivisty, který byl již sedmkrát trestán, vedoucí policejního oddělení Karviná-Mizerov Petr Kijonka.

Podle něj si mladý lupič vždy náhodně vytipoval domek, který byl nedostatečně zajištěný. „Měl třeba pootevřené ventilační nebo sklepní okno nebo otevřené okna v hospodářské budově. Vlezl dovnitř a prošel celý dům, včetně ložnic, ve kterých spali lidé,“ popsal.

Zloděj se v domech zaměřoval pouze na peněženky. „Byl tak drzý, že vybíral peníze z peněženek hned vedle spících lidí. Nebyl nebezpečný, ale to nemohl nikdo vědět,“ poukázal Kijonka s tím, že po desátém případu došla policistům trpělivost a karvinskou část Mizerov, kam se lupič vydával na noční výpravy, uzavřeli.

 Ukázková spolupráce s policií

Past na zloděje spadla 6. března časně ráno, kdy se rozhodl už podruhé během několika týdnů okrást Suchánkovu rodinu. Poprvé jí vzal šest tisíc, podruhé už měl ale smůlu. „My jsme spali. To tchýně uslyšela divné zvuky. Šla k nám do bytu a na chodbě našla lupiče. Chytila ho za bundu, on se jí ale vyškubl a začal utíkat,“ popsal hrdina, který lupiče pronásledoval asi 500 metrů jen v ponožkách. „Jsem bývalý rozhodčí, takže nějakou fyzičku ještě mám,“ přiznal s úsměvem.

Podle Kijonky se rodina Suchánkova zachovala naprosto správně. „Zatímco pan Suchánek pronásledoval zloděje, jeho manželka volala policii. To je ukázkový příklad spolupráce policie s občany,“ upozornil a dodal, že v současné době je zloděj ve vazbě.

Za statečný čin poděkoval Suchánkovým přede všemi sousedy karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). „Myslím, že přesně takové věci musíme oceňovat, protože to nejsou obvyklé činy. Nevím, jestli já sám bych si troufl pronásledovat zloděje, když bych nevěděl, jestli mi něco udělá nebo ne,“ poukázal primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám