Hlavní obsah

Soud dal muži za vraždu manželky 11 let vězení

Olomouc

Olomoucký krajský soud uložil v pátek 11 let vězení Petru Herzigovi za vraždu manželky. Podle obžaloby ženu usmrtil nožem v polovině loňského roku v bytě v Potštátu na Přerovsku. Herzig, kterému bude začátkem dubna třiatřicet let, vinu nepopíral. Hájil se tím, že vraždu neměl naplánovanou a ze strany ženy byl pod dlouhodobým tlakem.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Petr Herzig u soudu

Článek

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Herzig, který pil před útokem alkohol, manželku napadl v noci na neděli 19. července 2009 v bytě, v němž jeho žena bydlela se třemi dětmi. Podle spisu ji nejméně třikrát bodl do trupu. Jedna z ran zasáhla životně důležité orgány a žena na místě vykrvácela. Herzig, který tou dobou s manželkou nebydlel, pak byt opustil. Mrtvou našla v noci jedna z dcer ženy.

"O vině obžalovaného není pochyb mimo jiné proto, že se k činu doznal. Přitížilo mu to, že v minulosti s manželkou měli konflikty, když pili alkohol. Přesto s ní šel před činem do restaurace a dobrovolně s ní pil i v bytě. Musel vědět, že může dojít ke konfliktu," uvedl předseda senátu soudu Eduard Ondrášek.

Soud mohl muži uložit trest v rozmezí od deseti do 15 let vězení. Podle Ondráška se přiklonil k trestu při spodní hranici trestní sazby mimo jiné proto, že Herzig dosud nebyl trestaný, řádně pracoval a komunikoval s dětmi. "Není to člověk, který by byl obecně nebezpečný společnosti," řekl soudce.

Hádali se kvůli penězům

Muž se hájil tím, že jej manželka k činu donutila soustavným nátlakem. Prý ho psychicky a finančně vydírala, když po něm požadovala stále více peněz. Žena obžalovanému údajně vyhrožovala mimo jiné zákazem návštěv dětí.

Manželé spolu žili několik let a podle svědků se v době před činem kvůli penězům neustále hádali. To bylo údajně také důvodem, proč Herzig od své ženy střídavě odcházel. Sám jezdil peníze vydělávat do zahraničí, kam měl odcestovat i několik dní poté, co se trestný čin stal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám