Hlavní obsah

Nechtěla se vrátit do děcáku, raději plavala po proudu řeky

Právo, Novinky, Petr Nový, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod
Aktualizováno

Čtyři sta metrů uplavala po proudu chladné řeky Olšavy v Uherském Brodě čtrnáctiletá dívka, která se snažila utéct před policisty. Před několika dny zmizela z dětského domova a bylo po ní vyhlášeno celostátní pátrání. Policisté ji objevili ve středu, ale s jejím chycením museli nakonec pomoci hasiči.

Článek

Dívka na útěku poté, co zjistila, že si ji prohlíží policejní hlídka na ulici 26. dubna v Uherském Brodě, rozhodla se jí zmizet. Za žádnou cenu se nechtěla vrátit do výchovného ústavu. Ve chvíli, kdy už ji jeden z policistů dobíhal, skočila do studené řeky a snažila se přeplavat na druhý břeh řeky. To se jí však nepodařilo, protože druhý z policistů byl na druhém břehu rychleji, když přeběhl po nedaleké lávce.

Čtrnáctiletá se pak překvapivě rozhodla vzdorovat osudu a raději chvílemi plavala a chvílemi šla po proudu Olšavy. Ve vodě strávila přibližně dvacet minut.

„Naštěstí se při skoku nijak nezranila. Ne příliš slušnými výrazy komunikovala s policisty, kteří ji vyzývali k tomu, aby vyšla na břeh. Dívka ale výzvy zarytě odmítala a stále zůstávala uprostřed řeky,“ informoval Právo policejní mluvčí Aleš Mergental. Strážci zákona si na pomoc přivolali profesionální hasiče.

„Jeden z hasičů na vhodném místě vkročil na jistícím laně do řeky a mladou ženu zachytil tak, že jí omotal smyčku kolem těla. Žena byla bleskově vytažena a zachráněna,“ konstatoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Studená voda ženě způsobila podchlazení a na místo musela vyjet posádka zdravotnické záchranné služby. Ve vodě uplavala téměř 400 metrů.

„Po rychlém vyšetření byla žena naložena do sanitky a v doprovodu policistů byla odvezena na další ošetření. Po vytažení na břeh se totiž žena policistům bránila a musela být pod neustálým dohledem hlídky,“ doplnil  Mitáček.

Policistům není mladistvá žena neznámá, během posledního roku ji na Uherskobrodsku chytali podle policejního mluvčího asi pětkrát. Nyní se musí vrátit do jednoho z moravských dětských domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám