Hlavní obsah

Bývalý policejní ředitel dostal podmínku za podvod na univerzitě

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Bývalému policejnímu řediteli ze Šumperku Jakubu Kunčarovi a jeho podřízenému policistovi Michalu Jehurnovovi vyměřil ve středu ostravský okresní soud podmíněné tresty za to, že loni podváděli při zkouškách na Ostravské univerzitě. Původně byli oba expolicisté obžaloby zproštěni, krajský soud ale zprošťující verdikt zrušil a nařídil okresnímu soudu nové vyhodnocení důkazů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jakub Kunčar soudu

Článek

Okresní soud ve svém původním loňském rozsudku dospěl k názoru, že bývalý policejní šéf Jakub Kunčar se sice vydával za svého podřízeného Michala Jehurnova, aby mu pomohl složit zkoušku, o trestný čin ale nejde.

Nyní ho však nakonec po odvolacím řízení uznal vinným z trestného činu poškozování cizích práv. Kunčar dostal šestiměsíční trest vězení s odkladem na 18 měsíců, Jehurnov šest měsíců s podmíněným odkladem na jeden rok.

Moje pomoc byla naprosto nezištná, byl to můj kamarád, kterému jsem chtěl pomoci.
Jakub Kunčar

Skandál vyšel na povrch loni v lednu, kdy si příslušníci tehdejší Inspekce ministra vnitra došli na univerzitní půdu pro oba podvodníky. Michal Jehurnov na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity studoval třetím rokem obor sociální pedagogika.

Profesoři ale při zkouškách dostali podezření, že za něj ve skutečnosti chodí skládat zkoušky někdo jiný, a tak případ oznámili Inspekci ministra vnitra. Vyšetřovatelé pak oba podvodníky přistihli krátce po jedné ze zkoušek z angličtiny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Michal Jehurnov u soudu

Odhalen nejvyšší policejní důstojník okresu

Ostuda byla o to větší, když byl jako falešný student odhalen plukovník Jakub Kunčar, toho času nejvýše postavený policejní důstojník v okresu Šumperk, mimochodem absolvent dvou vysokých škol. Krajský ředitel tehdy s okamžitou platností propustil ze služebního poměru oba policisty. Jehurnov byl později vyloučen i ze studií.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že Kunčar se za svého kamaráda vydával nejen při ústní zkoušce z angličtiny, ale úspěšně za něj složil i písemnou zkoušku z předmětu sociální a pedagogická práce s víceproblémovými rodinami.

Oba bývalí policisté se ke svému jednání přiznali, vyjádřili nad ním lítost a omluvili se i děkanovi fakulty. „Moje pomoc byla naprosto nezištná, byl to můj kamarád, kterému jsem chtěl pomoci,“ vysvětloval bývalý policejní ředitel Kunčar svoje jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám