Hlavní obsah

Policisté v Praze dopadli mafiánského bosse z Gruzie

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nečekaný, zato pořádně velký úlovek uvízl před dvěma týdny v síti české cizinecké policie. Při běžném odbavení na pražském ruzyňském letišti totiž zcela náhodou zatkla údajně jednoho z nejvyšších bossů gruzínské mafie, tzv. vora v zakone Georgije Chmelidzeho (50). Na toho vydala jeho rodná země v lednu mezinárodní zatykač kvůli obvinění z vydírání a příslušnosti k podsvětí.

Článek

„Vydírání se měl dopustit tak, že z pozice zločinecké autority poslal čtyři své podřízené k rektorovi Gruzínské národní univerzity, přičemž od loňského října do prosince telefonicky pod pohrůžkou zabití po něm požadovali nejprve částku dvacet tisíc eur. Později mu přislíbili, že ho nechají na pokoji po zaplacení padesáti tisíc eur,“ řekla v úterý Právu mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Rektorovi podle ní nakonec zavolal sám Chmelidze a chtěl po něm zmíněné peníze, přičemž „vyjádřil své pohoršení nad tím, že musel být jako zločinecká autorita rušen touto záležitostí“.

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké měla být požadovaná částka vlastně jakýmsi výkupným za přežití gruzínského rektora. „Byla to vyloženě výměna za život,“ uvedla.

Ve vlasti za to Chmelidzemu nyní hrozí až sedmnáctileté vězení. Lhotáková upřesnila, že městský soud už 12. března na návrh státního zastupitelství poslal Chmelidzeho do předběžné vazby a nyní proběhne řízení, jehož výsledkem by mělo být vydání muže do rodné země.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové ale Chmelidze požádal v Česku o azyl a následné řízení o jeho žádosti by tedy mohlo rychlé vydání dotyčného zbrzdit. Dokud totiž úřady o možném azylu nerozhodnou, nemůže být Gruzínec do vlasti vydán.

Šedý kardinál

Rodák z gruzínského města Rustavi prý z vlasti stejně jako řada dalších mafiánských bossů uprchl už před lety, protože v Gruzii platí zákon o pronásledování tzv. vorů v zakone.

Podle ruských médií proto žil od počátku devadesátých let ve východoukrajinském Doněcku, kde podobná norma neexistuje. Právě z Ukrajiny prý letos v březnu přiletěl do Prahy.

„Ve světě zločinu požívá Chmelidze vysokou autoritu a má pověst takzvaného šedého kardinála,“ napsal o zadrženém v těchto dnech také ukrajinský deník Fakty.

„Informace o tom, že by dotyčný mohl být vorem v zakone, se objevovaly už v roce 1984, tedy před šestadvaceti lety,“ přiblížila mluvčí kriminální policie Kopecká.

Její slova potvrzuje i důvěryhodný policejní zdroj Práva. „Měl by být velmi vysoce postaveným mužem v hierarchii gruzínského organizovaného zločinu,“ uvedl policista.

To, zda měl Chmelidze nějaké aktivity také v Česku, se zatím policii podle Kopecké nepodařilo zjistit. Nicméně mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták k tomu v úterý podotkl, že „zcela určitě tento člověk a toto jméno není neznámé“.

Postsovětský organizovaný zločin se vyznačuje hierarchickou strukturou, na jejímž vrcholu je vždy tzv. vor v zakone (zloděj podle práva). Je to profesionální zločinec, který si své postavení vydobyl kriminální kariérou. Vor v zakone svůj status podle nepsaných pravidel nikdy nesmí popřít, ani před policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám