Hlavní obsah

Kněz zneužíval svou dceru, přesto zůstává v církvi

– Praha
Právo, Petr Kozelka

Kázal vodu a pil víno. Tak by se dal s nadsázkou charakterizovat přístup pravoslavného kněze Patrika T. z jedné z farností na Olomoucku. Podle zjištění Práva muž osahával ve zvonici kostela svou malou dcerku.

Článek

Jeho případ se dostal i před soud, který mu za pohlavní zneužívání udělil dvouletou podmínku. Vedení pravoslavné církve se s pravomocně odsouzeným knězem nerozloučilo a on dál v církvi působí.

Případ vyvolal v pravoslavné církvi pnutí, jedna strana požadovala odchod odsouzeného kněze, druhá se za něj naopak postavila. Podle olomoucko-brněnského arcibiskupa Simeona, který měl v rukách osud svého podřízeného, nakonec rozhodlo, že se za kněze postavili jeho farníci. „Současná situace se mi vůbec nelíbí, ale opřel jsem se o lidi, kteří ho znají a nevěří, že by něco takového udělal. Obávám se, abych mu nějak neublížil,“ řekl Právu arcibiskup Simeon.

Kvůli případu zasedl i církevní soud, který ale žádné zásadní stanovisko nevydal. Kněz byl poslán na „pokání“ do monastýru v Hrubé Vrbce, kde se ale zdržel jen několik dní a vrátil se zpět do své farnosti.

"Do kontaktu s věřícími by měl přicházet jen pod dohledem"

Podle ředitele úřadu eparchiální rady Libora Raclavského byl případ podrobně vyšetřován. „Už není duchovním správcem obce, ale může působit jen pod dohledem okružního protopresbytera, který mu určuje činnost a kontroluje ho. Do kontaktu s věřícími by měl přicházet jen pod dohledem,“ prohlásil Raclavský.

„Byl odsouzen jen podmínečně, a proto, jak jsem se informoval, s ním nemám právo rozvázat pracovní poměr. Když jsem přišel s návrhem, že by neměl být dál knězem, tak celá farnost doslova povstala, přidělil jsem mu tedy jen dozor. Věřící jsou přesvědčeni, že se soudy zmýlily a že proti němu nejsou průkazné důkazy,“ dodal arcibiskup.

Pochybení soudů nižších stupňů ale vyloučil Ústavní soud, kam se kněz obrátil poté, co mu Krajský soud v Ostravě, pobočka Olomouc, zamítl odvolání. Muž se bránil tím, že dceru proti němu navedla matka, s níž byl v té době v rozvodovém řízení. Odvolací soud sice výpověď zneužívané dívky jako důkaz nepřipustil, přesto ostatní nepřímé důkazy podle soudců vinu kněze jednoznačně prokázaly.

„Někdo mě tímto chce jen poškodit. Měli jsme rodinné trápení, manželka požádala o rozvod a já se rozvádět nechtěl. Tak mě nařkla, že jsem měl zneužívat děti. Ty byly tehdy opruzené, proto jsem je natíral mastí. Já sám velice odsuzuji lidi, co ubližují dětem. Podle znalců jsem normální chlap, žádný pedofil. Kdybych věděl, že jsem něco takového provedl, tak neváhám ani okamžik a prostě uteču, zmizím,“ nabídl Právu svou verzi případu odsouzený kněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám