Hlavní obsah

Z protikorupční policie unikly informace, případ šel k ledu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Více než dva roky prověřovali detektivové z plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality podnikatele Luďka Tůmu pro podezření z krácení daně. Těsně před realizací v září 2007 došlo k vyzrazení akce a případ pro nedostatek důkazů skončil u ledu. V úterý to u plzeňského soudu řekl bývalý vedoucí expozitury Jan Kaše.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak u soudu dále zaznělo, tou policejní krysou měl být Kašeho podřízený Jiří Vrba. Ten je obžalován z toho, že se pokusil podplatit někdejšího kolegu, aby Tůmův spis zametl pod koberec.

"Když jsem byl vedoucím expozitury, tak došlo k úniku informací ohledně připravované domovní prohlídky v souvislosti s realizací věci proti Luďkovi Tůmovi. V reakci na to jsme celou záležitost předali inspekci, která zahájila úkony trestního řízení,“ prohlásil Kaše. Podle jeho slov inspekce následně zjistila, že před a v průběhu utajené realizace byl policista Vrba v telefonickém kontaktu s advokátem Zdeňkem Turkem, který pracoval pro lidi kolem prověřovaného podnikatele.

Detektivové při domovních prohlídkách žádné důkazy nenašli, přestože si úspěchem byli téměř stoprocentně jisti. "Případ jsme museli odložit, neboť jsme nezjistili skutečnosti opravňující k zahájení trestního stíhání,“ dodal Kaše. Krátce na to odešel Vrba od policie na vlastní žádost.

Jako úplatek studia na některé plzeňské VŠ

I přes neúspěšnou realizaci se detektivové ještě nějaký čas případem zabývali. V té době již jako civilista oslovil Vrba policistu Jaroslava Vilda a podle státní zástupkyně mu nabídl nejméně sto tisíc korun a další výhody, když se tou věcí nebude dál zabývat.

„Dostal jsem od něho nabídku, že pokud to sprovodím ze světa, tak mohu očekávat nějaké výhody, například, že si mohu říci o finanční prostředky se spodní hranicí sto až dvě stě tisíc korun, anebo že mi bude zařízeno bezproblémové vystudování vysoké školy. Na druhé straně mne ale upozornil, že pokud tak neučiním, může dojít k mé likvidaci,“ řekl před soudem policista Vild. S Vrbou se sešel kvůli tomu několikrát, schůzky monitorovala inspekce. Soud bude ještě pokračovat .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám