Hlavní obsah

Uzbek dostal za vraždu prostitutky v Praze doživotí

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtveřice Uzbeků, která v únoru 2008 podle obžaloby v Praze ve Vodičkově ulici zavraždila ukrajinskou prostitutku a pokusila se zavraždit jejího pasáka a další prostitutku, dostala v pondělí u pražského městského soudu vysoké tresty. Jeden ze čtveřice mužů dostal za vraždu a dva pokusy o ni doživotní trest, další tři muži budou ve vězení celkem 67 let.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vrchní soud v Praze

Článek

Doživotí dostala hlava gangu Sohibek Juldašbajev, který má na svědomí vraždu Ukrajinky, pokus o vraždu dalších dvou lidí z Ukrajiny, znásilnění, vydírání, dvakrát loupež a porušování domovní i osobní svobody.

Další z Ubeků Naimjon Alimov dostal druhý nejvyšší trest ve výši 25 let. Má na svědomí stejné skutky jako Juldašbajev až na dva pokusy o vraždu. Třetí, Chusnidin Šodijev dostal 23 let a poslední Akmal Džabarov bude ve vězení 19 let.

Kromě výjimečných trestů byli všichni vyhoštěni na neurčito z České republiky, trest si odpykají ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Plánovaná vražda justiční stráže

Muži rovněž plánovali, že od soudu uprchnou a zavraždí justiční stráž, proto líčení proběhlo v budově vrchního soudu.

Chusnidin Šodijev, Sohibek Juldašbajev, Naimjon Alimov a Akmal Džabarov si před dvěma lety podle obžalovacího spisu počkali v bytě prostitutky na jejího jedenatřicetiletého pasáka, který jim dlužil peníze. Zbili jej, podřezali a prostitutku udusili. Její kolegyni měli později opakovaně znásilnit. Smrti unikla jen proto, že jim měla slíbit peníze.

Muži po vraždě byt v centru Prahy zapálili, pustili v něm plyn a odešli. Zraněnému cizinci se podařilo ještě zavolat pomoc a lékaři jej zachránili.

Podle obžaloby také dva ze čtveřice spáchali v roce 2007 ozbrojenou loupež u Frýdku-Místku. Pomáhali jim u toho ještě další dva Uzbekové.

Na konci loňského roku se Šodijev ve vazební věznici zmrzačil. Pořezal se a uřezal si část genitálií. Před měsícem také napadl eskortu a pokusil se o útěk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám