Hlavní obsah

Policie se bude znovu zabývat údajnou korupcí při nákupu gripenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie se bude opět zabývat kauzou údajné korupce při plánovaném nákupu stíhacích gripenů pro českou armádu. V minulosti případ dvakrát odložila. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká loni nařídila kontrolu případu a znovu ho nyní otevřela.

Článek

O novém otevření případu v pátek informovala mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Renata Malinová. Uvedla,  že při kontrole, kterou Vesecká nařídila loni v prosinci, se zjistilo, že rozhodnutí o odložení případu bylo nezákonné a předčasné. Nejvyšší státní zástupkyně tak podle mluvčí nařídila rozsáhlé doplnění dokazování.

"Šetřením provedeným doposud nebylo vyvráceno, že k trestnému jednání mohlo dojít. Dosavadní prověřování bylo zaměřeno pouze na dílčí část jednání zakládajícího podezření z trestného činu a nebyly ani dostatečně využity možnosti vyplývající z mezinárodní justiční spolupráce," uvedla Malinová.

Detektivové: uplácelo se, nelze však usvědčit viníky

Policie případ loni odložila s tím, že nenašla dostatek důkazů pro to, aby mohla někoho obvinit. Kauzu potkal tento osud již podruhé. Poprvé bylo vyšetřování odloženo na počátku tisíciletí, kdy sice detektivové konstatovali, že se při dojednávání dodávek stíhaček uplácelo, avšak viníky nelze usvědčit.

Smlouvu o nákupu gripenů schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun. Návrh financování však nezískal podporu parlamentu.

Místo nákupu pronájem

Po povodních v létě 2002 nová vláda ministerského předsedy Vladimíra Špidly (ČSSD) od záměru nakoupit stíhačky definitivně upustila, protože peníze byly potřeba jinde.

Česko ale nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. Smlouvu o pronájmu podepsali zástupci armády v roce 2004. Do Česka gripeny doputovaly v roce 2005 a nahradily zastaralé ruské stroje MiG-21.

Reklama

Výběr článků

Načítám